Kyrkan på museet

Änglar & Drakar
på Gotlands museum

Gotlands medeltida kyrkor är byggda för evigheten, fyllda med konstskatter. Fram till den 30 januari visar Gotlands museum föremål och ett 30-tal foton från kyrkorna. Soundtrack är musikverket ”Klockrent” med Gotlands alla kyrkklockor.

 

linkopingÅrets Mat
på Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum

Årets utställning på Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum förflyttar oss till år 1520. I fokus står det medeltida storhushållet, matens väg från jord till bord, hårt slit och måltidens riter. Året ut erbjuds guidningar med mat och medeltida smaker, temakvällar och föreläsningar.

 

Tre stjärnor för Västerås domkyrka

Högresta Västerås domkyrka är en av tre svenska kyrkor med tre stjärnor i Guide Michelins turistguide. Här hittar man bl a flera fina altarskåp och Erik XIVs sarkofag, som var så kort att man tvingades hugga av den döde kungens fötter. Ny besöksutställning under uppbyggnad.

 

Uppsala Domkyrkas museum Skattkammaren

Museets samling av medeltida tyger är en av de finaste i Europa. Förutom dessa och ett antal praktföremål som använts i domkyrkan väntar bl a även drottning Margaretas gyllene kjortel – världens enda bevarade festklänning från medeltiden.

 

Döden, döden, döden…
Begravningsmuseet i Ljungby

Från dödsögonblicket fram till begravningen. Hur är det idag och hur var det förr? Många traditioner som tidigare var vanliga kan känns främmande i dag. Att skåda lik, stanna klockan, ha gravöl i dagarna tre… Fina uppbyggda miljöer.