Konstrundor i det skånska kulturarvet

Vill man träffa konstnärer, besöka gallerier och beröras av Konsten ska man besöka någon av Påskens skånska konstrundor. Men misströsta inte – en egen konstrunda kan göras när som helst. Låt Europeiska Kulturarvsåret 2018 bli året då du fördjupar dig i den skånska myllans skatter.

Året om kan du nämligen besöka någon av Skånes många fina samlingar med koppling till handens fantastiska förmåga. Skånes historia rymmer också många företag och industrier med anknytning till de hantverk och material som konsthantverket representerar. Här tipsar vi om några av dem.

Konsthantverkarnas Ystad

Ystad och Österlen förknippas ofta med konst och konsthantverk. Inte sällan kallas ju trakten för ”Sveriges Provence”. Det var här den första Konstrundan startade för över 40 år sedan. 

I Ystad kan ett besök med fördel starta i medeltidskvarteret Per Helsa, vid gågatan. Per Helsa är ett konstnärscentrum i Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. Här har ett tiotal kreatörer med olika inriktning (silver, keramik, textil…) sina ateljéer och butiker och här ligger Galleri Max, ett av södra Sveriges ledande gallerier. På gården finns även charmiga Kafé Helsa På.

I Jens Jacobsens Hus vid Tvättorget huserar Konsthantverkarna i Ystad; en sammanslutning av konsthantverkare och formgivare.  I galleriet visas utställningar och upp på loftet ligger Boden, med utvalda, lokalproducerade produkter.

Klostret i Ystad, ett av stadens största besöksmål, inbegriper Ystads Kulturhistoriska Museum. Den tillhörande museibutiken erbjuder ett rejält sortiment av lokalt konsthantverk.

I en funkisbyggnad på Skt Knuts Torg, intill Turistbyrån, ligger Konstmuseet i Ystad. Här har tyngdpunkten ända sedan starten 1936 legat på sydsvensk och dansk konst.

Keramiskt Center i Höganäs är den perfekta utgångspunkten om man vill planera in besök hos några av de fyrtiotal keramiker som tillsammans bildar den så kallade Keramikbygden i nordvästra Skåne.

Under 1800-talet utvecklades stenkärlstillverkningen kring Höganäs som en effekt av kolbrytningen. Leran fick man upp på köpet. Konstnärer sökte sig till bygden och keramiken fick ett uppsving. Idag är den tiden förbi, men bygden är fortfarande en vallfärdsort för keramikälskare från när och fjärran.

Sedan några år tillbaka är Keramiskt Center i Höganäs samlingsplats och nationellt kunskapscentrum för keramik i alla former. På 900 kvm finns butik, utställningshallar, konferensrum och verkstad. Historiskt intressanta föremål och nyskapande keramiska konstobjekt sida vid sida. Självklart finns här även unika serier med signerad brukskeramik till försäljning. Hösten 2018 flyttar centret till nya lokaler.

De gamla keramikfabrikerna i Bromölla har varit förbjudet område i decennier men kan nu besökas. Ifö Center är ett nytt konstnärsdrivet kulturhus på anrika Iföverken.

Ifö Center bedrivs hantverk och konstarbete, kurser och utställningar, ett Artist-In-Residence program och guidade visningar. I en jättelik hall väntar lounge och shop, kollektivverkstäder för yrkeskonstnärer, kurslokaler och ett galleri.

Intill kulturhuset finns fyra olika keramikfabriker där det tillverkas allt från små proppar till gigantiska isolatorer som går på export till hela världen. De minsta ryms i en tändsticksask och de största är upp till 12 meter höga. Boka en visning och se konstnärsateljéer, projekt och ett utomhusgalleri med fantastiska målningar av internationellt kända gatukonstnärer.

För mer om Iföverkens leriga historia är det bara att göra ett besök på Iföverkens Industrimuseum.

____________________________________________

Andra samlingar

Österlens Museum, Simrishamn
Unik textil- och allmogekonst, främst från Österlen. Butik.

Klostret, Ystad
Klosteranläggning med stadsmuseum, skånskt dräktsilver m m. Tf utställningar. Rosarium, örtagård. Butik. Kafé.

Kulturen, Lund
Frilufts- och stadshistoriskt museum. Silver, textil, keramik m m. Basutställning om folkkonst med perspektiv på samtida konsthantverk och design. Tf utställningar. Butik. Restaurang.

Dunkers, Helsingborg
Konsthall, stads- och kulturhistoriska utställningar m m. Butik. Restaurang/bistro.

Regionmuseet, Kristianstad
Textil basutställning, konst, filmmuseum, tf utställningar m m. Butik. Kafé.

Konstmuseet, Malmö
Konst och konsthantverk med regional prägel, tf utställningar. Vid Malmö Museer på Malmöhus Slott. Butik. Restaurang.