I deckarnas fotspår

Deckarturism, fotspårsturism, fiktionsturism… På senare år har Nordic Noir-magneter som Wallanderland i Ystad, Millenium-seriens Södermalm och Läckbergs Fjällbacka har fått sällskap av Sandhamn, Nora, Kumla och en hel drös av andra mordiska orter.
Vilket hus är egentligen Nora Lindes, vart ligger Kurt Wallanders stamfik och vid vilket hopptorn var det Camilla Läckberg placerade det där liket? Följ i kommissariernas spår!

STOCKHOLM

 

MÖRKER ÖVER STHLM foto Mattias EkStockholm Noir

Vandringen Deckare på stan: Mörker över Stockholm fokuserar på böcker av bl a Stieg Trenter, Sjövall Wahlöö, Leif GW, Arne Dahl och Liza Marklund. I dem beskrivs ofta staden som en hård och kall plats där Folkhemmet krackelerat och där buset har internationella kopplingar. En poppis och underhållande ”faction”-tur.

I Stiegs steg

En av senare års mest omtalade vandringar är den som företas i spåren av Stieg Larssons Millenium-böcker. Sedan starten 2008 har tiotusentals fans vandrat till Mikael Blomkvists bostad, tidskriften Millenniums kontor, Lisbeth Salanders lyxlya på Mosebacke och andra miljöer ur böckerna och filmerna. 2014 utsågs turen till världens bästa litterära stadsvandring av reseguiden Lonely Planet.

Också  Lapidusvandringar (Snabba cash etc) kan bokas på förfrågan.

stadsmuseet.stockholm.se.

NORA

 

NORA. Tuva Novotny som Puck i TV4s filmatisering av Maria Langs böcker. (c) TV4Mordiska Skoga

Maria Lang var deckardrottning långt innan begreppet uppfunnits och hennes många mysrysare om operafantasten Christer Wijk, yrvädret Puck o co hittar ständigt nya läsare. Merparten av böckerna utspelar sig i Skoga – täcknamn för trästadsidyllen Nora. Numera kan grupper göra mordiska vandringar i sällskap av Langs systerson Ove Hoffner.

marialangoffice.se, visitnora.se

 

GOTLAND

 

Krim-ön

Deckar-meckat Gotland har beskrivits i böcker av bl a Anna Jansson, Håkan Östlundh och Mari Jungstedt. I Visby kan man bl a boka en spännande vandring i Maria Werns (Anna Jansson) fasansfulla fotspår. Under senare år när deckarfestivalen Crimetime Gotland arrangerats har besökarna också vid några tillfällen kunnat mordturista i sällskap med Anna Jansson och Mari Jungstedt.

gotlandsguideservice.se, gotland.net

 

YSTAD

 

Cineteket © Chris Maris@skane.comGå på Wallandring

Guidepoolen i Ystad erbjuder bussturer till filminspelningsplatser runtom i Wallanderland. Medan bussen rullar visas det filmklipp och berättas om inspelningarna och landskapet. Föredrar man apostlahästarna finns mer traditionella promenader och på specialturen Wallandring guidar rollkaraktärer från utvalda filmer till miljöer ur Wallanders värld.

Sommartid ordnas även cityrundturen I Kurt Wallanders spår i veteranbrandbil. Cineteket – Ystads filmmuseum – erbjuder Duo i Film, ett paket för grupper som är speciellt intresserade av film och Wallander, med guidat besök på Ystad Studios och på Cineteket.

guidepoolen.se , ystadsfbc.se , visitystadosterlen.se , ystad.se

 

GÖTEBORG

 

edwardson bokWinterland

På Sveriges framsida tar kommissarie Erik Winter och kriminalinspektör Irene Huss hand om samhällets baksida. Lars Persson å sin sida tar sedan flera år tillbaka hand om den populära vandringen Brottsplats Vasastan. Längs Göteborgs  gator pekar Lars ut mordplatser och andra centrala miljöer i draman av bl a Åke Edwardson och Helene Tursten.

walknet.se

 

FJÄLLBACKA

 

 

CamillaLackberg_FjallbackaI dödens hamn

Visste du att Camilla Läckberg är den sjätte mest lästa författaren i Europa? Därför är det väl knappast att undra på att Fjällbackaguiderna har bråda dagar. Det är ju i det lilla fiskeläget Fjällbacka som kommissarie Patrik Hedström bedriver sina polisutredningar, bistådd av sin nyfikna sambo Erika. Var ligger polisstationen? Finns den där Kungsklyftan på riktigt? Fjällbackaguiderna har svaren.

fjallbackaguider.se

 

ÖLAND

 

Theorin 1

Skumtimmens ö

Den smala kalkstensöns norra stenkust, alvarmarkerna, bygden och folket utgör scenen för Johan Theorins fyra Ölandsdeckare. Under en busstur i hans värld varvas öländska sägner och utdrag ur böckerna med filmfakta.

olandsguiderna.se

 

KUMLA

 

NesserOskuldens död

Finurlige Håkan Nesser föddes i Kumla 1950 och om sin uppväxt har han skrivit deckarna ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”. Nu kan man göra en guidad vandring i 60-talets Kumla. Att kaféet Skitiga bullen gett plats till Gallerian och att Sveas konditori omvandlats till pizzeria är av underordnad karaktär. Den nostalgiskt nesserska känslan infinner sig ändå.

 

visitkumla.se

 

SANDHAMN

 

Viveca Sten på SandhamnChic crimes

Böckerna och TV-serierna om skärgårdsmorden i Sandhamn är populära, kanske inte minst för att de utspelar sig i en av den svenska överklassens starkaste bastioner. Sandhamnsguiderna gör mordvandringar i Viveca Stens värld och besöker bl a det berömda Seglarhotellet, Sandhamnsbageriet och Brandska villan, som är hjältinnan Noras hem.

 

sandhamn.com