Hotell som ”staycation”* – som hemma fast bättre

Dagens trender går mot det genuina, hemtrevliga och lokala. Även när det gäller hotell. En av fem trender i Vings Semesterrapport, som kom i slutet av 2017, uttrycktes som att ”hotell blir allt viktigare, ibland till och med viktigare än resmålet”.

Staycation steamhotel.se_lobby

Det räcker inte längre med att lansera ett snyggt hotell, boendet på semestern ska vara en upplevelse i sig. I en tid då vi har vant oss vid en allt högre materiell standard är vi mer kräsna än någonsin och vill ha det bättre än hemma. Samtidigt vill vi ta med oss den ombonade hemmakänslan.

– Ett hotell ska framkalla samma känsla som man får när man kommer hem till goda vänners vardagsrum eller till mammas kök. Kan det dessutom erbjuda upplevelser utöver det vanliga så delar man gärna med sig och tipsar andra om det, säger Magnus Wikner, koncernchef Vinggruppen i Norden.

– Det krävs allt mer när det kommer till att ta fram hotellkoncept idag. Förr var hotell mest bara tak över huvudet. Idag förväntar vi oss en upplevelse, men har samtidigt olika behov i olika livsskeenden. För att lyckas krävs det att man kan erbjuda hotell som passar olika målgrupper. Man måste veta vad kunderna vill ha och bemöta deras önskemål med bästa möjliga service och omtanke. Det är också viktigt att ständigt hänga med i samhällstrender, analysera omvärlden och att hitta det som sticker ut, fortsätter Magnus Wikner.

Ving fokuserar naturligt nog på våra val på utlandssemestern, men det går förstås att anta att liknande trender råder på hemmaplan. Här listar vi tre svenska hotellsnackisar med staycation-känsla:

Downtown Camper by Scandic
Mitt i Stockholm, på Brunkebergstorg, har Scandic öppnat ”den ultimata basen för upptäcktsresan i storstaden”. Det lilla extra: En Lifestyle Concierge, Camper Co-Living rum – hotellrum för stora sällskap som tar 6-12 personer och Activityrooms istället för traditionella konferensrum. På grill och bar Campfire ”samlas gästerna för att äta, dricka, berätta historier och träffa gamla och nya vänner”.

Invigt: 2017
Antal rum: 494

——————-

The Steam Hotel
Det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås har blivit lyxigt designhotell med fokus på kraft och energi. 18 våningar höga The Steam Hotel i industriromantisk stil har ett 800 kvm stort ångspa där några av de gamla turbinerna står för behandlingen. Hela bygget känns spektakulärt med häftiga rum. Målgrupp? Mälardalningar på jakt efter något Instagramvänligt på kort avstånd. 

Invigt: 2017
Antal rum: 227

——————-

Niehku Mountain Villa
Niehku är nordsamiskans ord för dröm och Niehku Mountain Villa marknadsförs som lyxhotellet i Europas riktiga vildmark. Det ska välkomna skidturister från hela Europa som är ute efter det lilla extra, som t ex helikopterskidåkning och dygnet-runt-skidåkning i midnattssol och ”en annorlunda hotellupplevelse i unik miljö”.

Invigs: Vintern 2017/18.
Antal rum: 30

Läs hela Vings semesterrapport på ving.se/semesterrapporten

*Begreppet ”staycation” användes ursprungligen för att beskriva en semester på hemmaplan, en ”hemester”. Här används det som en känsla av att komma ”hem”.