Hjärta, smärta…. danz!

Dans i fyrtakt är stort i stugorna. Och underlaget av svenskar som älskar att mötas, bjuda upp och gnussa* med varandra räcker och blir över för flera stora dansbandsfester under året – både sommar- och vintertid.

Störst bland sommarfestivaler är Malung, där Dansbandsveckan i vecka 29 kan sägas vara genrens motsvarighet till Way Out West i Göteborg. På ”världens största dansbandsvecka” i lilla Malung – under en svettig vecka förvandlat till Dalarnas Las Vegas – svänger man om på sex olika banor. Det kramgo’a dalaeventet har fyllt traktens boenden i över 30 år och mer än var tredje besökare campar. Som mest har man noterat över 50 000 passager in genom grindarna.

Även i Munka Ljungby, utanför Ängelholm, väljer många att slita sulorna sommartid. Där hålls nämligen Ekebofestivalen i början av juli – en tredagarsfest som sedan två decennier förenar dansfans av alla åldrar med branschens bästa band. Likaså i shoppingmeckat Ullared hålls en dansbandsfestival med eliten bland band. En kväll i juni, som eventet kallas, äger rum under två dagar i slutet av juni och rymmer ohämmat med bugg, foxtrot och dirty fox (och ett och annat specialerbjudanden på GeKås). Sverige Dansar på Västervik Resort, i slutet av juni, erbjuder också tre dagar med foxtrot och bugg men även salsa och bachata.

 

 

Sverige dansar 27-30/6

En kväll i juni 28-29/6

Ekebofestivalen 4-6/7