Halloween i parken – nu längre, större och läskigare

Behovet av en festhelg i höstmörkret tycks stort. Och det är inte bara barn som gillar att klä sig i skräckkostym. Halloween-upplevelser växer inom svensk besöksindustri.

Även om handeln uppger att Halloweenförsäljningen nått en platå så är fallet det omvända för upplevelseindustrin. Idag finns det knappt någon nöjes- eller djurpark som inte skräckrustar med vålnader, häxor och zombies. Ambitionerna, liksom besökarna, ökar för varje år.

Liseberg

Till Halloween genomgår det prydliga Liseberg en fullständig förvandling. Och parken leder den svenska Halloweenligan stort. I år är det fjärde gången göteborgarna storsatsar på rys-mys. Det märks att vd Andreas Andersen tidigare basat för Tivoli i Köpenhamn, det nordiska Halloweenfirandets absoluta hot spot.
När: 12–14, 19–21 och 26–31 oktober, 1–4 november.

 

Kolmården

En annan skräckveteran är Kolmårdens djurpark. Här uppmanas man att själv komma utspökad, dansa loss med andra rysliga väsen och gå med i spökparaden, som avslutas med en eldshow. Bamses Värld är dock som alltid en garanterat spökfri zon.
När: 27-28 oktober samt 31 oktober-4 november.

 

Gröna Lund

”Grönan” var förvånansvärt sen med att hoppa på spöktåget men när så skedde 2017 blev det uppskattat, och i år görs tilltaget om i förstorad skala. Bland karusellerna lurar således häxor, gastar och fejkclowner och i Olustiga huset väntar man ivrigt på besökare…
När: 19 oktober-21 oktober + 26 oktober-4 november.

 

High Chaparral

Under tre ödesdigra dagar öppnar Smålands Vilda Västern för den som vågar och på lördagen den 3 november anordnas Halloweenloppet Run for your lives i en vuxen- och en barnversion, med hinderbana, zombies, återuppståndna westernkaraktärer och massor av specialeffekter. Varje deltagare får tre band som fästs runt midjan, där varje band är ett liv. Zombies & co kommer att försöka ta löparnas band. Når ni mål med minst ett kvar?
När: 1-3 november

 

Run for your lives i Örebro

Också Örebro satsar på en minst sagt spännande löprunda, genom ett zombieapokalyptiskt city. Målet är att ta sig till en safe zone vid Slottet. Vägen dit tar dig igenom en upp och nervänd stadskärna, direkt hämtad från Walking Dead, kaotisk och full av hungriga zombies.
När: 27 oktober