Gröna utsikter för Norrvikens Trädgårdar

På Hallandsåsen, med en storslagen utsikt över Laholmsbukten, hittar du Norrvikens sju stilträdgårdar. Länge tillhörde de Sveriges mest omtalade och ingen guidebok med självaktning utelämnade detta ”Skåne-måste”.

Första spadtaget till det grandiosa projektet på Bjärehalvön tog upphovsmannen Rudolf Abelin år 1906. Namnet Norrviken var ett arv från Abelins tidigare anläggning vid Bråviken i Norrköping, som han tvingats lämna på grund av järnvägens framfart. I Skåne var odlingsjorden förstklassig och klimatet prima. Under de kommande 15 åren plöjde den unge trädgårdsentusiasten bokstavligt talat ner alla sina tillgångar i sju unika stilträdgårdar med tillhörande nyttoodlingar – dock utan någon vidare lönsamhet. Trots många försök till räddning av parken tvingades han att 1942 sälja fastigheten inklusive sin bostad, Villa Abelin, till ett rederi.

Åter på grön kvist
En knackig ekonomi har mer eller mindre kantat trädgårdarnas existens sedan dess. Men nu tycks det äntligen som om Norrviken fått en rättvis renässans. I början av 2010-talet bestämde sig en handfull kapitalstarka herrar med Båstadanknytning för att restaurera och förnya stilträdgårdarna med tillhörande byggnader. Idag kan Norrviken – förutom med en unik, välskött park – även ståta med att vara en av Skånes vackraste platser för skånska matupplevelser, konferenser, konserter, teaterföreställningar, mässor, utställningar och bröllop.

Förvalta och utveckla
Rudolf Abelins forna hem, q-märkta Villa Abelin, har varsamt renoverats och fått sex fina konferensrum, festvåning, hotellsviter och en fräsch kafé- och bardel. Upprustningen av själva parken pågår för fullt, men spänner av naturliga skäl över flera år.

För den gröna tråden ansvarar trädgårdsmästaren Kajsa Vildängen, som rekryterats från Astrid Lindgrens prisade trädgårdar på Näs.

  • Trädgårdarna hade länge legat i träda och för att förverkliga våra visioner om att bli ”Europas vackraste destination” har vi varit tvungna att blicka såväl bakåt som framåt, säger Kajsa Vildängen, trädgårdsmästare på Norrvikens trädgårdar.
  • Rudolf Abelin var en man med stora visioner och vi har grottat ner oss i hans dagböcker och ofta ställt oss frågan: Vad skulle Rudolf gjort här? En levande trädgård är ju knappast statisk. Till våra förebilder hör både klassiska vackra parker och trädgårdar som Sissinghurst I England, Jardin Plume i Frankrike och Villa D’Este i Italien men vi hämtar även mycket inspiration från event och trädgårdsutställningar som Chaumont sur Loire och Chelsea Flower Show, för att nämna några. Att hämta inspiration och uppleva andra platser är ett bra sätt att se sin egen anläggning ur ett annat perspektiv. Det handlar ju inte om att göra en kopia av något annat,  utan utgå från det som är unikt med just vår plätt på jorden.

Norrvikens ursprungliga temaområden består (italiensk barock-, renässans-, kloster-, orientalisk och japansk trädgård) men har fått separata och levande utvecklingsplaner.

  • Den japanska trädgården, till exempel, har en projektplan på cirka 5 år, säger Kajsa Vildängen. Varma källor, stenlyktor, tehus och gärna kontakt med havet är lite av allt spännande som det krattas för i den.

Ett år med spirande romantik
Under uppbyggnad ligger bl a även en köksträdgård med tillhörande växthus, ett nytt och större biodlarområde, en trädgårdsbutik och en friluftsscen. 2018 invigs en slinga med axplock ur Lisen Sundgrens bok Vildvuxet, där man får lära sig om vilka ogräs man kan plocka in i köket. I en John Bauer-inspirerad miljö bredvid den vackra barockträdgården används träden som ramar till utvalda konstverk.

Varje år föräras ett särskilt tema kopplat till de sju stilträdgårdarna som finns på Norrviken. 2018 är Det Romantiska Året, då känslor, glädje och inspiration genomsyrar allt från upplevelser i parken (romantiskt blommande planteringar och dekorationer) till musik och matupplevelser.

  • Norrviken är ju i högsta grad en romantisk anläggning. Under sommarhalvåret har vi oerhört många bröllopsarrangemang här. En del av paren väljer att vigas i själva trädgården eller i vårt lilla kapell, säger Frida Paulsson som jobbar med marknadsföringen på Norrviken. Och här kan man tänka stort! Ljusa, fina Orangeriet restaurang tar upp till 400 sittande gäster.

Till andra av Norrvikens attraktioner som redan nu kan upplevas hör till exempel de trädgårdshistoriska vandringarna med guiden Ingrid Persson Skoog.