Gotland runt

Kreativa människor av alla slag har länge fascinerats av Gotland. Författare, fotografer, designers och konstnärer finner något alldeles extra med ”öjn”. Om det är det karga, lite mystiska landskapet, all fantastisk natur med öppna fält och stenhuslador eller de fantasieggande raukarna som gör det kan nog bara individen svara på.

Körsbärsgården – en konstnärsdröm

Två av de konstnärer som valt att verka på Gotland är Jon och Marita Jonsson. Tillsammans har de skapat Körsbärsgården, ett välbesökt konstcentrum för samtida svensk och internationell konst på öns sydligaste spets. Här finner man en konsthall, en omtalad trädgård, restaurang/fik och butik omgivna av en stor skulpturpark som öppnar sig mot den omgivande naturen och havet.

 

Konsthallen, som invigdes 2010, har haft över 50 utställare varav bl a den japanske gutaimålaren Sadaharu Horio, den danske blomsterkonstnären Tage Andersen. Kommande vår och sommar bjuder på inte mindre än tolv utställningar med bland andra brittiska keramikern Jane Perryman och svenska skulptören Klara Kristalova.

 

Kursen Barnens Konstverkstad är tillgänglig hela året och erbjuder barn och unga att få utlopp för sin fantasi och kreativitet tillsammans med en konstpedagog och utställande konstnärer. En unik och rolig introduktion till att se, undersöka, uppleva, känna, uttrycka och skapa konst.

 

 

Medeltiden tur och retur

Oförglömliga uppträdanden, hisnande tornerspel och en fantastisk stämning som känns på hela ön. Var hälsad, härliga Medeltidsvecka!

 

Vad är väl en chartervecka vid Medelhavet mot att leva en vecka på Medeltiden? Mellan den 7-14 augusti förvandlas Visby för trettiotredje gången för att ta oss tusen år tillbaka i tiden.

 

Upplev en sprudlande stadsfestival, tidstypiska uppträdanden på platser runt om Visby och mäktiga och spännande tornerspel, där Sveriges bästa riddare gör upp i en ädel kamp. Den myllrande marknaden lockar med varor, artister, musik, god mat, medeltida marknad – allt insvept i lägereldarnas doft och sagans ljus.

 

Kneippbyn – hits for kids!

Kneippbyn Resort nära Visby är känd som Gotlands enda femstjärniga camping. Här vankas såväl ett välmatat vattenland som det riktiga Villa Villekulla från SVT´s filmer om Pippi Långstrump, åkattraktioner, guldvaskning, shower och en hel massa annan action.

 

Inte minst är Kneippbyn en populär arrangör av kompletta skolresepaket (båtresa, busstransfer, logi, aktiviteter…) med stugbyn i Kneippbyn som bas och med tillägg som Lummelundagrottorna, Visby, Fårö och cykelutflykter.

 

Mer Gotland

 

Hansestaden Visby

Visby, rosornas och ruinernas stad, har fascinerat besökare i alla tider. Strosa runt i det levande världsarvet innan för ringmuren och kika på guld- och silverskatterna i Fornsalen.

 

Bergmanveckan på Fårö

27 juni till 3 juli. Populärt kulturevent med konserter, filmer, teater, samtal med svenska och internationella gäster och mycket mer. Anordnas av Bergmancenter.

 

Kutens Bensin på Fårö 

kultplats för alla som diggar 50-tal, rock ’n roll och rostiga bilvrak. Kafé, crêperie och uppträdanden.

 

Furillen

Lilla karga halvön Furillen är omtalad för sin säregna natur. I det nedlagda kalkstensbrottets fabriksbyggnader ligger numera Fabriken Furillen – ett designhotell med prisad restaurang.

Lummelundagrottan.

Upplev de mäktiga bergrummen med spegelsjöar, otroliga fossiler och vackra droppstensformationer.

Leva Kungslador.

Mellan Klintehamn och Visby. Mysigt kafé, restaurang och stenugnsbageri. Ekologiskt och närproducerat med härlig trädgård, gårdsbutik med egna alster och eko-reko-produkter från hela världen.

Cykel-ön

Gotland är klassisk cykelmark. Havsbrisen, de kalkvita grusvägarna, det sällsamma landskapet och det intensiva ljuset bidrar till den sköna kontinentala känslan. För grupper finns – förutom att hyra cyklar och själva ordna med boende – en uppsjö av olika möjligheter att boka paket där såväl boende, mat som bagagetransport ingår. Följ t ex den välutnyttjade Gotlandsleden – en 50 mil lång, blåskyltad, cykelled runt hela ön.

 

 

Bo på Gotland

 

På ön finns husrum för de flesta plånböcker – både för dem som vill ta det lite Keno och för dem som vill uppleva sommarpuls.

 

Pensionat Grå Gåsen i Burgsvik är en naturskönt belägen patriciervilla i italiensk stil, med tolv rum av hög standard. Frukost eller helpension.

 

Visby Strandby. Nära havet och ringmuren ligger campingen Visby Strandby, med bl a campingstugor och villavagnar att hyra.

 

Smakrike Krog & Logi på Ljugarn är inrymt i ett vackert handelshus från 1860-talet. Inredningen i de fem dubbelrummen och sviten har lokal inspiration. Renommerad restaurang.

 

Fårögården ligger som namnet anger på trivsamma Fårö, tio minuters promenad från Sudersand. B&B, vandrarhem och egen restaurang.

 

Best Western Strand Hotel – charmfullt, femstjärnigt hotell innanför ringmuren, bara tre minuter från färjecentralen. Hälsocenter med bastur och pool.