Finska kafékedjan Mumin Kaffe – nu i Sverige

För två år sedan öppnade den finska TV-programledaren Sanna Kiiski det första Mumin Kaffe-kaféet i Helsingfors. Idag finns en handfull av dem i Finland och nu ett i Gamla Stan i Stockholm. Och flera är på gång.

Sanna Kiiski hade länge tänkt på att det saknades barnvänliga kaféer i Finland och att barn inte riktigt är välkomna på restauranger och kaféer. Så föddes idén att starta en kafékedja i Tove Janssons anda, med inspiration från Mumintrollen:

– Jag utgick från Tove Janssons tankar i boken Det osynliga barnet, om flickan som har så dåligt självförtroende att hon blir osynlig ända tills Muminmamman ger henne uppmärksamhet, berättar Sanna Kiiski.

Sanna kontaktade Bulls Licensing som har familjen Janssons uppdrag att licensiera ut varumärket Mumin och fick så småningom rättigheterna till Mumin Kaffe.

  – Mumin är ett känt och älskat varumärke i stora delar av världen. Nu ligger fokus på etablering i Sverige, övriga Norden och Baltikum och sedan resten av Europa och några väl utvalda länder i Asien.

I Muminkaféerna kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum och där personalen ser barnen och alltid serverar dem först. Porslinet, inredningen, figurerna – allt är hämtat från Muminvärlden. I en butiksdel kan man köpa koppar, t-shirts och andra Muminsaker. All inredning är nordisk och kaféerna erbjuder även bord och stolar i barnstorlek, klätterväggar, myshörnor, gungor och – förstås – mängder med böcker.