Fabriksshopping: Stor sommarguide

Ett shop-stopp är ett naturligt inslag i en gruppresa, och det får gärna vara billigt! Längs med vägarna väntar en massa fabriksbutiker och outlets med midsommarrea året om.

Klipp ut och spara Resmål Sveriges fyndspecial om fabrikshandel och otroliga outlets i hela landet

Ljusare tider
Gränsö Slotts Ljusstöperi
I Västervik handstöps ljus för livets alla tillfällen. Företaget exporterar sina lysande produkter över hela världen men i butiken finns även varor som inte säljs någon annanstans.

Liljeholmens Stearinfabrik
Det här är världens största stearinljusfabrik. I fabriksboden i Oskarshamn kan man fynda utgående partier och andrasorteringar. Christina-, Antik- och Kronljus etc.

BswedEn
Ljusstakar och adventsstjärnor de luxe och lampor i modern nordisk design. Läget i Glasriket gör glas till ett primärt material. I fabriksbutiken i Herråkra fyndas sekunda och udda/utgående modeller.

 

Dop, bröllop, midsommar…

Skultuna Messingsbruk
Med mer än 400 år av tillverkning av mässings- och silverföremål på ett och samma ställe är Skultuna ett poppis utflyktsmål med produktion, fabriksbutiker, gratis museum och kafé.

Skeppshults Gjuteri
Sill och prinskorv ser läckrare ut på gjutjärnsfat. Skeppshult erbjuder mängder av hushållsprodukter i gjutjärn till fabrikspriser; vissa av dem finns bara här.

Ronneby bruk
Andrasortering av brukets stekpannor och grytor i gjutjärn med mera men även utgående artiklar, mässprover och provkollektioner.

Wallåkra stenkärlsfabrik
Klassiska saltglaserade, skånska stenkärl i en unik och grönskande miljö utanför Landskrona. Mysig krog och visningar erbjuds också.

 

Duka fint

Växbo Lin
Vad kan vara vackrare på festbordet än en duk i äkta linne? Ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. I fabriksbutiken i Bollnäs kan besökarna handla linne av första- och andrasortering.

Blomkruksfabriken
I byn Gränsfors i Hälsingland lever den traditionella krukmakartraditionen vidare. Krukor och brukskärl efter gamla originalformer. Hantverksmässigt tillverkade lergodsprodukter. I samma by ligger även Yxfabriken, med 100 års kunnande av handsmidda yxor.

Klässbols Linneväveri
Syna den kungliga värmländska hovleverantörens dukar, servetter, löpare etc i sömmarna. Hela väveriets sortiment och andrasort finns till fabrikspriser.

Vävaren i Båstad
Här vävs hellinne sedan 1940-talet. Ett välbesökt gruppresmål där också guidade visningar kan bokas. Andrasortering av dukar, servetter, badlakan och handdukar etc.

Tygriket
I Marks kommun har flera textiljättar sin hemvist. Här kryllar det av fabriksbutiker och bodar med tyger, garner och annan hemtextil. Almedahls, Ekelund, Kasthall och Ludvig Svensson är lokala kändismärken med egna outlets.

Klippans Yllefabrik
Hemtextil och inredning från Klippan och Bengt & Lotta: plädar, filtar, kökstextilier, kuddar, tyger, garner… Ordinarie samt utgående varor och andrasortering.

 

På tallriken

Västerbottensost
Västerbottensosten förgyller många fester. På ostcentret i Burträsk finns en ostutställning, ett kafé med osträtter och en butik med Västerbottensost, tillbehör, receptböcker och souvenirer.

Leksands Knäckebröd
Sjätte generationen bagare verkar i byn Häradsbygden. I bageributiken säljs förutom bröd även knäckebrödsburkar, annan mat och presentartiklar.

Wasa/Barilla
Ännu mer knäckebröd! Och pasta. På fabriksförsäljningen i Filipstad kan ni handla Wasa-knäcke och Barilla-pasta till bra priser och samtidigt få er lite smulig historia till livs i Knäckebrödsmuséet.

I bersån

Hägges
Lite mjuk pepparkaka till kafferepet, kanske? Mjuka kakor i långa rader till sommarens bjudningar. Fabriksbutiken ligger vid bageriet i Själevad söder om Örnsköldsvik, längs E4.
Bräckboden
Göteborgs Kex fabrik i Kungälv ligger fortfarande på samma plats vid älven, där allt startade för drygt 100 år sedan. I boden varierar sortimentet med dagens fadäser.
Almondy
Det började med en mandeltårta och sedan har kalaset bara fortsatt. Almondy säljer tårtor som smör och på outleten i Torslanda kan fyndare bunkra bakverk med mindre skönhetsfel.

Kiviks Musteri
Saft, juice, must & co. Grunden till Kiviks Musteri lades redan 1888. Numera besöks musteriet av 200 000 personer per år. Utöver Musteributiken väntar bl a även en presentbutik.

 

Lördag hela veckan
Fagerströms Karamellfabrik
Fagerströms är karamellkokare i glada Hudik sedan snart ett sekel. På sitt goda samvete har de såväl nostalgigodiset Bravokola samt den älskade Tomteklubban.

Cloetta
I Ljungsbro säljs snask till mums-mums priser. En utställning samlar retroförpackningar, reklam och allt om Sveriges gottigaste företag.

Dals Konfektyr
Bengtsfors skum- och dragéexperter tillverkar skumbananer, björnar, kolabönor, gräddkola, svampar, violprinsar… på löpande band.

Grahns Konfektyr
Salta, söta och sura. Mjuka och hårda…. I Skövde produceras upp till 10 ton godis varje dag. Butiken har allt från sega råttor till presentkorgar.

Gränna
Googla på ”Gränna” och ”polkagrisar” och inse att hela sta’n är en godisfabrik. En av tillverkarna av Amalia Eriksons innovation är Franssons Polkagrisar, men fabrikanter och polkabodar finns här överallt.

Mariannelunds Karamellkokeri
En lite emilsk karamellbod och ett familjeföretag som annars mest säljer på marknader. Kika på tillverkningen och handla karameller, chokladbollar, klubbor och annat gott i butiken.

Ryfors Konfektyr
Ryfors konfektyr i Mullsjö ”gör så GOTT de kan”. I butiken i Mullsjö hittar godisgrisar mängder av lösgodis, retroklassikern Ryfors-kola, meterlakrits, praliner, marmelad, brända mandlar och gå-borts-askar.

Kolafabriken
Godisparadiset i Bräkne-Hoby rymmer mer än 100 sorters kola och fudge, direkt från den egna fabriken. Här säljs även godis till rea-priser pga utgående sortiment, kort datum, passerat bäst-före, andrasort osv.

 

I skogen, på stranden…

Naturkompaniet-Fjällräven Outlet
1960 startades Fjällräven i Örnsköldsvik. Numera hittar man ”Fjällis” i hela världen, men i Ö-vik finns företagets hjärta och tillika Sveriges största outdooroutlet. Fynda friluftsartiklar till -30-50%.

Lundhags
I Järpen, nära Åre och i Insjön i Dalarna finns Lundhags outlet med allt från strumpor till kängor, ryggsäckar och jackor. Allt det senaste från friluftsjätten men även Swix och Ulvang.

Clas Ohlson

Clas Ohlson har så klart en fyndbutik i anslutning till den ordinarie Clas Ohlson-butiken i sin hemort Insjön. Upp till 70% rabatt på ordinarie priser.

Morakniv
Fynda en äkta Morakniv eller dalahäst! Outlet i samma lokaler som Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs.

Kavat skor
En gång i tiden låg mer än hälften av landets skofabriker runt Örebro. I Kumla kan Kavats klassiska barnskor fyndas på fabriksförsäljning.

Skoindustrimuseet är också värt en titt.

Damella
Damella är en favorit bland unga och gamla tanter. I Mullsjö ligger fabriksförsäljningen med underkläder, nattlinnen, morgonrockar, baddräkter och damkläder.

Troentorps Toffelfabrik
Tillverkningen av träskor startade i Troentorp utanför Båstad för mer än 100 år sedan. Idag säljs här träskor, sandaler, stövlar och strumpor till budgetpriser.