Fabriksshopping & outlet

När det lider emot jul är det perfekt att bege sig ut på klippjakt! Längs våra svenska vägar finns en uppsjö av fabriksbutiker och outlets för alla smaker. Skynda att fynda!

Sport och fritid

Fjällräven Outlet

1960 startade Åke Nordin Fjällräven i Örnsköldsvik. Numera hittar man ”Fjällis” i hela världen, men i Ö-vik finns företagets hjärta och outlet. Fynda fina friluftsartiklar med 30-50% rabatt i Sveriges största outdooraffär.

Mer info: Fjällrävens outlet

Lundhags

I Järpen, nära Åre, finns Lundhags outlet med allt från strumpor till kängor, skridskor och skidkläder. Allt det senaste från friluftsjätten men även Swix, Ulvang m m.

Till butik: Lundhags

Megasport/Ny-form

En av de största sportkedjorna i Danmark med 30 butiker, varav en i Sverige, i Ullared. Valspråket är ”mesta möjliga kvalitet för bästa möjliga pris” och sloganen lyder ”osportsligt priser”.

Till butik: Ny Form

Kläder, skor och tyger

Växbo Lin

Ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. I fabriksbutiken i Bollnäs kan besökarna handla linne av första- och andrasortering. Restaurang, bageri och smedja på sommaren.

Till butik: Växbo Lin

Klässbols Linneväveri

Besök det berömda linneväveriet och syna den kungliga hovleverantörens produktion av dukar, servetter, löpare etc i sömmarna. I fabriksbutiken väntar hela väveriets sortiment och andrasortering till fabrikspriser. Fika i KaffeKvarnen.

Till butik: Klässbols Linneväveri

 

Jobs Handtryck

I Leksand trycks de kända Jobstygerna för hand. Butik med försäljning av metervara, bonader, tabletter och löpare till verkstadspriser.

Till butik: Jobs handtryck

 

kavatKavat Skor

En gång i tiden låg mer än hälften av landets skofabriker runt Örebro. I Kumla kan de klassiska barnskorna Kavat fyndas på fabriksförsäljning. Skoindustrimuseet är också värt en kik.

Till butik: Kavat Skor

 

 

Tygriket

I Marks kommun har flera av Sveriges textiljättar sin hemvist. Här kryllar det av fabriksbutiker och bodar med tyger, garner och annan hemtextil. Almedahls, Ekelund, Kasthall och Ludvig Svensson är lokala kändismärken med fabriksoutlet. I Ekelundhuset anordnas väverivisningar med besök i det egna museet och i tillverkningen.

Mer info: Tygriket

 

Troentorps Toffelfabrik

Tillverkningen av träskor startade i Troentorp utanför Båstad för mer än 100 år sedan. Idag säljs här träskor, sandaler, gummistövlar, strumpor till budgetpriser.

Till butik: Troentorps Toffelfabrik

 

Vävaren i Båstad

Här vävs hellinne sedan 1940-talet. Ett välbesökt gruppresmål med guidade visningar på beställning. Butiken erbjuder möjlighet att fynda andrasortering av dukar, servetter, badlakan och handdukar m m.

Till butik: Vävaren i Båstad

Klippans Yllefabrik

Hemtextil och inredning från Klippan och Bengt & Lotta: plädar, filtar, kökstextilier, kuddar, tyger, garner… Ordinarie samt utgående varor och andrasortering.

Till butik: Klippans yllefabrik

 

Till hemmet

Duro Sweden Fabriksbod

Tapettillverkaren har sin fabrik i Gävle. Fabriksboden säljer utgående och sekunda tapeter till priser uppåt väggarna.

Till butik: Duro Sweden

skultunaSkultuna Messingsbruk

Med mer än 400 år av tillverkning av mässings- och silverföremål på ett och samma ställe är Skultuna ett poppis utflyktsmål med produktion, fabriksbutiker, gratis museum och kafé.

Till butik: Skultuna fabriksbutiker

 

genseGense
I fabriksbutiken på GENSE i Eskilstuna hittar man andrasortering och utgående modeller av bestick, kryddkvarnar, gjutjärn och kastruller.

Till butik: Gense Fabriksförsäljning

 

 

gustavsbergGustavsbergs Porslinsfabrik

Här görs serviser och konstgods av formgivare som t ex Stig Lindberg och prins Carl Philip. I anslutning ligger en andrahandssorteringsbutik.

Till butik: Gustavsbergs Porslinfabrik

 

Reijmyre Glasbruk

Till formgivarna på det östgötska glasbruket hör t ex inredarna Simon & Thomas och TV-kocken Per Morberg. Hantverksbyn rymmer mindre verkstäder och butiker.

Till butik: Reilmyre Glasbruk

 

VIO Ljusfabrik

Shoppa ljus av olika storlek och färg. Flertalet är gjorda på plats i Vedum men butiken har även ”Kapula Candles”: coola, handmålade kvalitetsljus från Sydafrika. Grupper kan besöka ljusfabriken.

Till butik: VIO LJusfabrik

 

Gränsö Slotts Ljusstöperi

I Västervik handstöps ljus för livets alla tillfällen. Företaget exporterar sina lysande produkter över hela världen men i butiken finns även varor som inte säljs någon annanstans.

Till butik: Gränsö Slotts Ljusstöperi

Liljeholmens Stearinfabrik

Världens största stearinljusfabrik. I fabriksboden i Oskarshamn kan man fynda utgående partier och andrasorteringar. Christina-, Antik- och Kronljus etc.

Till butik: Liljeholmens Stearinsfabrik

Skeppshults Gjuteri

Skeppshults tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. I butiken kan man köpa mängder av produkter till fabrikspriser och vissa av dem finns bara att handla här.

Till butik: Skeppshults Fabriksförsäljning

bswedenBsweden

Bsweden tillverkar lampor i modern nordisk design. Läget i Glasriket gör glas till ett primärt material. I fabriksbutiken i Herråkra fyndas andrasortering och udda/utgående modeller.

Till butik: Bsweden

 

Ronneby bruk

I fabriksshopen finns andrasortering av brukets stekpannor och grytor i gjutjärn m m men även utgående artiklar, mässprover och provkollektioner.

Till butik: Ronneby bruks fabriksförsäljning

 

Skånska Stearinljusfabriken

I lilla Ängeltofta strax söder om Hallandsåsen tillverkas stearinljus traditionsenligt sedan 1957. Ett brett sortiment finns till fabriksförsäljning för upp till halva butikspriset.

Till butik: Skånska stearinljusfabriken
Celest Paper

Celest Paper i Klippan gör produkter för det dukade bordet: servetter, ljus, dukar, engångsserviser… I butiken säljs både sekunda och felfria varor från utgående sortimentet.

Till butik: Celest paper

Ätbart

Hägges

Mjuka kakor i långa rader. Fabriksbutiken ligger vid bageriet i Själevad, ca 7 km söder om Örnsköldsvik, längs väg E4.

Till butik: Hägges

Fagerströms Karamellfabrik

Karamellkokare i glada Hudik sedan snart ett sekel. På sitt goda samvete har de såväl nostalgigodiset Bravo-kolan samt den berömda Tomteklubban.

Till butik: Fagerströms Karamellfabrik

Wasa/Barilla

Vem gillar inte knäckebröd och pasta? På fabriksförsäljningen i Filipstad kan ni handla Wasa-knäcke och Barilla-pasta till bra priser och samtidigt få i er lite smulig historia i knäckebrödsmuséet.

Till butik: Wasa/Barilla

Cloetta

På Cloetta i Ljungsbro säljs snask till mums-mums priser. En utställning samlar retroförpackningar, reklam och allt om Sveriges gottigaste företag.

Till butik: Cloetta

Dals Konfektyr

Bengtsfors skum- och dragéexperter tillverkar skumbananer, björnar, kolabönor, gräddkola, svampar, violprinsar… på löpande band. En turistmagnet.

Till butik: Dals Konfektyr

Grahns Konfektyr

Salta, söta och sura. Mjuka och hårda…. Grahns i Skövde tillverkar upp till tio ton (!) gelé och skumgodis varje dag.  Fabriksbutiken har allt från sega råttor till presentkorgar.

Till butik: Grahns Konfektyr

brackBräckboden

Göteborgs Kex fabrik i Kungälv ligger fortfarande vid älven, på tomten där allt startade för drygt 100 år sedan. I Bräckboden varierar sortimentet med dagens fadäser.

Till butik: Göteborgs kex

almondyAlmondy

Det började med en mandeltårta och sedan har kalaset bara fortsatt. Almondy säljer tårtor som smör. På outleten i Torslanda kan fyndare bunkra bakverk med mindre skönhetsfel.

Till butik: Almondy outlet

 

grannaGränna

Googla på Gränna och polkagrisar och inse att hela sta’n är en godisfabrik. En av tillverkarna av Amalia Eriksons innovation är Grenna Polkagriskokeri, men fabrikanter och polkabodar finns i hela bygden.

Till butik: Gränna

 

ryforsRyfors Konfektyr

Ryfors konfektyr i Mullsjö ”gör så GOTT de kan”. I butiken i Mullsjö hittar godisgrisar mängder av lösgodis, den retro Ryfors-kolan, meterlakrits, praliner, marmelad, brända mandlar och gå-borts-askar.

Till butik: Ryfors konfektyr

 

Maglarpsbullen

Litet bageri i Trelleborg som gör gräddbullar och klassiska chokladbollar men även ris-, apelsin-, rom-, nötbollar och annat gott. Poppis bland allergiker.

Till butik: Maglarpsbullen
kiviksKiviks Musteributik

Kiviks Musteri på Österlen tar varje år emot över 200 000 besökare som vill lära sig mer om äpplen. I musteributiken finns företagets alla produkter till fruktbara priser men också ett sortiment av varor som endast kan köpas på plats.

Till butik: Kiviks musteributik