Få hjälp med att planera Skåneresan

Saknar du inspiration inför vårens utflykter? I Skåne är avstånden små och konstrasterna stora. Hälsa våren med en skön 2-dagars kulturtur! När du och din grupp bor i Malmö drar ni nytta av storstadens unika utbud samtidigt som ni har nära till Skånelands många älskade slott och trädgårdar.

Resa #1

Våren kommer först till Skåne!Eurovision Song Contest, lšrdag 18 maj 2013Foto: Jenny Leyman

Dag 1: Inled Skåneresan med en stadsrundtur i ett vårgrönt Malmö. Efter ett trevligt lunchstopp passar det fint att göra ett besök på det fullmatade museet Malmöhus slott innan bussen fortsätter mot Västra hamnen – en av världens mest uppmärksammade ekostadsdelar med den berömda skyskrapan Turning Torso som riktmärke. Ta sedan en fika på sekelgamla Kallbadhuset vid Ribersborgsstranden, powershoppa i city eller relaxa på hotellet innan det är middagsdags. Uppskattade malmörestauranger för grupper är t ex Restaurang Vega i Malmöhus slott, Smak på Malmö konsthall och Rådhuskällaren på Stortorget.

 

 

Lunds Domkyrka skane.com©sydpol.com;Dag 2: Från Malmö till Lund är det bara två mil. Starta dagen med en guidad tur på Lunds friluftsmuseum Kulturen och följ upp med en fika på guldglänsande Domkyrkoforum. Kika därefter in i den berömda Domkyrkan innan ni gör halt för lunch – kanske på Hurva gästis strax utanför city, en av många genuina gästgivaregårdar. En mil norr om Lund väntar tjusiga Skarhults slott och succéutställningen Den dolda kvinnomakten. Få en guidad presentation innan ni fortsätter den korta sträckan mot Eslöv för eftermiddagsfika och visning av arkitekturpärlan Medborgarhuset.

 

Resa #2

Ännu mera vår i Skåne!Bosjökloster

Dag 1. Starta dagen med ett besök på ”det vita slottet” Bosjökloster, nära Eslöv. Fika eller ät lunch i slottskaféet och beundra blomsterprakten och utsikten över Ringsjön. I april täcks slottsparken av vitsippor och i maj blommar mängder av narcisser och tulpaner. Vänd sedan tillbaka söderut mot Lund. Den 1 maj, när studenterna sjunger in våren från universitetstrappan, blommar stadens magnolior som bäst. Besök Botaniska trädgården och se vårlökarna stå i blom. ”Botan” erbjuder guidade gruppvisningar av parken och växthusen. Trädgårdskaféet öppnar i slutet av mars.

Lite sydost om Malmö väntar Hällåkra vingård – en Skandinaviens största och mest uppmärksammade. Avsluta vårdagen med guidad rundtur i vinfält och i vineri, vinprovning och middag.

Malmö Chokladfabrik-Oskar_Falck_Malmo_TurismDag 2. Inled med en guidad sightseeing i Malmö, där mångfald och hållbart är några av nyckelorden. Lagom till förmiddagsfikat passar det bra att besöka söta Malmö Chokladfabrik för visning, provning och prisvärd chokladshopping. Fortsätt ut till fina Lorensdals gård på Vellingeslätten, för lunch och besök hos gårdens olika hantverkare. En kvarts bussresa bort väntar Bärnstensmuseet vid fiskeläget Kämpinge. Se den imponerande utställningen av och om ”Nordens guld” och gå på äkta skattjakt i den kritvita sanden längs Falsterbo strand.

 

Resa #3

Sommar i Skåne med storstad och slottLund_Botaniska Trädgården

Dag 1. Starta dagen med ett besök på det tjusiga renässansslottet Trollenäs utanför Eslöv, en halvtimmas körväg NO om Malmö. Ta en fika i den charmiga Borgstugan och låt er visas runt i slottet – ett av Skånes största. Vänd sedan tillbaka söderut mot Lund, för en rundvisning i Botaniska trädgården, med rötter i 1600-talet. Promenera den korta sträckan genom det historiska Lund i riktning mot klassiska Grand Hotel, för lunch.

En kvarts bussresa bort väntar Alnarpsparken i Lomma, med tusentals träd, buskar och örter från hela världen. Ta del av en guidad visning av den inspirerande parken och fortsätt sedan in mot Malmö för en city-sightseeing ombord på kanalbåten Rundan. Avsluta dagen ”in style” med drink och middag på Kitchen & Table, allra högst upp i skyskrapan Malmö Live.

DCF 1.0Dag 2. Inled dagen med ett besök på 1800-talsgården Katrinetorp, strax utanför Malmö. Fika i det populära trädgårdskaféet. Fortsätt sedan de 1,5 milen mot Foteviken för ett möte med ”de riktiga” vikingarna på Vikingamuseet. Bara en kvarts körväg bort väntar Slättarps Gård i byn Skegrie, där det serveras god mad. Åk sedan längs med havet bort mot det närliggande fotostoppet Smygehuk, Sveriges sydligaste udde, där Uma Thurmans nakna mormor står staty i hamnen! Efter en halvtimmes resa mot Skurup når ni det pampiga 1500-talsslottet Svaneholm. Här vankas go’fika, ett guidat museibesök och kanske ett och annat fynd i slottsbutiken.

 

 

Mer info: RESEARRANGÖRER MALMÖ