Evert Taubes Värld – musikaliskt möte med mannen, mästaren och myten

I Västkustens famn i den blommande park… väntar en kreativ upplevelseattraktion utöver det vanliga. Evert Taubes Värld på Liseberg i Göteborg är inte en av nöjesparkens ”vanliga” fartfyllda åkattraktioner men kan för all del ge fjärilar i magen och kittla fantasin på den som fascineras av den älskade nationalskaldens rika universum.
Evert Taube var romantikern och äventyraren som satte ord och toner på den svenska sommaren, som seglade jorden runt och var en tidig miljöaktivist. En multibegåvad mästare som ständigt finner nya tolkare och ny publik, nära nog fyra decennier efter sin död.

Upplevelsecentrets tillkomst

Allt startade med att Liseberg erbjöds att köpa föremål, brev, tavlor, skisser och möbler från Evert Taubes dödsbo. Saker som legat magasinerade i många år. Också Gröna Lund fick frågan men tackade nej. Liseberg slog till och köpte dödsboet och efter att ha projekterats i 5 år och kostat 114 miljoner kronor kunde upplevelseattraktionen Evert Taubes värld invigas 2008. Ändå är den påkostade och stora kändisattraktionen något av en doldis. Många besöker parken utan att känna till det interaktiva och finurliga upplevelsecentret, vars inträde dessutom ingår i parkens entréavgift:

  • Det är unikt för en nöjespark att kunna tillhandahålla den här sortens ”infotainment” utan kostnad för besökarna och vi är jätteglada och stolta över att kunna ge unga och gamla möjligheten att upptäcka – eller återupptäcka – Taube på ett lite oväntat sätt, säger Dino Dedes, områdeschef för Evert Taubes Värld.

 

  • Att föra vidare ett folkligt kulturarv är en naturlig del av vårt uppdrag. Därför känns Evert Taubes Värld som en självklar underhållning på Liseberg, trots att det inte är en traditionell åkattraktion.

Inte ett museum

Nöjesparken kallar Evert Taubes Värld för en modern upplevelseattraktion och inte för ett museum. På ett kreativt sätt kombineras olika former av digitala medier som projektioner, filmer, skuggspel, pekskärmar och ljudstationer med mer traditionella museiföremål som brev, grammofonskivor, dokument och personliga pryttlar. Allt mot en fond av humor och musik. Resultatet blir en modernt designad, dramatiserad story som involverar och engagerar besökaren.

Vinga fyr

Taubebesöket inleds med en hissfärd upp i ”Vinga fyr” där man kliver rakt in i det första rummet med namnet ”Jag kommer av ett brusand’ hav”. Bilder från Vinga visas på en maffig 180 graders filmvägg samtidigt som man hör Taube själv berätta om uppväxten på ön, där pappan arbetade som fyrvaktare. Det var här, på den svenska västkusten, som drömmarna om fjärran länder och exotiska äventyr växte fram.

Tematiserade rum

Sedan väntar sju andra tematiserade rum där Taubes händelserika liv och mångsidiga konstnärsskap framställs med modern teknik. Den som vill fördjupa sig hittar alltid mer i fiffiga utdragslådor och bakom luckor. På ett underhållande vis presenteras de välbekanta personerna och platserna. Inbiten Taubefantast eller oinvigd – spelar ingen roll! Fakta, kuriosa och statistik mixas och blir till upplevelser som väcker känslor. Räkna med en och annan överraskning, exotiska äventyr, massor av musik, verkliga och uppdiktade figurer, sköna sommarparadis, glada skratt och kanske en och annan tår.

Sanning och dikt

Och även om det hela självklart rör sig om en hyllning till Taube så görs det gott om plats också för de många kontroverser och påståenden som omger skalden. För hur var det egentligen? Kopierade han utländska visor och hur mycket hade han egentligen varit till sjöss? Var allt bara ren dikt och… vals? Myter och tyckande som väcker nyfikenhet skärskådas.

Mest uppskattad är kanske ändå Taube för att ha satt ord och musik på Den Svenska Sommaren. I den sista stora utställningshallen flödar därför ett effektfullt, levande sång- och bildspel ut över tak och väggar i ett pampigt nummer som lockar även den mest motsträvige till allsång… Calle Schewens vals. Förstås.