Boulebar -träffar mitt i prick

Voilà – ikväll är kvällen då vårt gäng på sex personer bokat in personlig bouleträning på Boulebar i Malmö av ingen mindre än klotkungen Andy Strandberg. Mannen vars prisskåp bland annat rymmer fyra SM-guld.

Möjligen kan vårt elitistiska tränarval tyckas en smula overkill med tanke på att vi är klot-noviser hela bunten, men på Boulebar är faktiskt alla tränare mer eller mindre meriterade nördar. La passion som en del av konceptet, med andra ord.

Ingen vanlig sportbar
Boulebar Malmö har funnits på Drottningtorget i snart fem år. Det schackrutiga golvet från tiden då det avlånga gula huset var saluhall smälter in i den i övrigt sydfranska atmosfären: en traditionell zinkbar, ljus i flaskor, medelhavsväxter och 14 grusbanor inomhus (samt 10 utomhus, sommartid). Lite ruffigt men ändå varmt och trivsamt. Här bongas chablis och moules frites snarare än whisky och T-bonesteaks. Och här finns definitivt ingen storbilds-tv.

Perfekt för grupper
Många av dem som bokar är kompisgrupper och företag. En av tre genomgångar håller Andy och kollegorna på engelska.

  • Boule är en extremt jämlik gruppaktivitet! Precis alla kan spela och ha kul – gamla, unga, tjejer, killar… För ett gäng som kanske inte känner varandra så väl är det en toppenfin isbrytare, säger Andy. Man spelar lite först och umgås och sedan går man till bords. Och om några i sällskapet faktiskt tröttnar på att spela och hellre sippar vin i baren så kan de göra det utan att störa spelet. Det är bara att lämna över sina klot till de andra lagmedlemmarna. I hur många andra gruppsporter kan man göra det? undrar Andy.

Teknik och taktik
Väl vid vår bokade grusbana inleder Andy med att berätta att boule, det heter det bara i Sverige. Överallt annars spelar man pétanque, provensalska för ”fötterna i marken”. För så är det. Man lägger ut en liten plastring, ställer sig i den med båda fötterna stadigt i marken och kastar sitt metallklot. Målet är kort sagt att komma så nära en liten träkula, lillen, som möjligt, alternativt slå bort, knacka, motståndarlagets klot om de ligger närmare bollen än det egna lagets.   

Till teknik hör att svinga armen bakom kroppen, kasta iväg klotet med liten snärt och avsluta kastet i en high five-gest. Till taktik hör psykning av motståndarlaget.

  • Man kan exempelvis sätta sig rakt i deras synvinkel när de ska svinga sina klot eller varför inte ge dem överdrivet beröm för deras gracila kast. Prata högt, gestikulera stort… allt som kan rubba deras lugn och jämvikt är värt att prova! menar Andy. 

Annars är boule förstås, poängterar han, en gentlemannasport. Man skakar tass innan matchen och säger bonne chance, beter sig allmänt hövligt och tackar alltid för en god match, även om man fått bita rejält i gruset.

Klotet är kastat
Vi delar upp oss i två lag med tre i varje, får två klot vardera, någon slänger ut lillen på banan och vi slänger oss ut i en match. När alla kastat två klot vardera får det lag som ligger närmast lillen ett poäng för varje klot som ligger närmare än motståndarlagets bästa. Bara ett lag kan få poäng. Sedan flyttas ringen över till andra sidan planen, varifrån nästa omgång startar. Och så håller det på. Först till 13 poäng vinner. Det tar oss drygt en timma och turen skiftar. Förhoppningar grusas, hopp väcks, triumfer firas. En lyckad prejning kan vända allt. High five på den!

Är det svårt? Inte speciellt. Men som med all sport så finns det naturligtvis många aspekter som inte röjs direkt vid första bekantskapen. Är det ansträngande? Inte alls. Svettas man gör man fel.

Bon appétit
När det hela är överspelat konstaterar vi att dylikt precisionssportande ju faktiskt ger stor aptit. Lyckligtvis ingick inte bara 90 minuters spel i sällskap av vår glada instruktör i det paket vi bokat, Boule Grand, utan även ett urval av okrystade franska förrätter och en ljuvlig confit de canard – allt serverat på stora fat, för alla att dela på.

Kasta klot, äta franskt, dricka sportdrycker som pastis och umgås. På oblodigt allvar. C’est formidable. A bientôt, Boulebar!

Fakta: Boulebar
Boulebar startade 2004 i Stockholm av ett gäng entusiaster. På senare tid har intresset för sporten exploderat (tack vare hipsterkulturen och Boulebareffekten, menar Andy) och Boulebar finns numera också i Malmö, Göteborg, Örebro och Köpenhamn. Totalt åtta boulebarer som kombinerar bistro med banor. Se boulebar.se för bokningsbara upplägg för grupper.