Borta bra

I skrivande stund är den svenska kronan ånyo rekordsvag. Det gynnar som bekant exporten – och dit hör ju faktiskt även den inkommande turismen. Med andra ord är det som bäddat för att andelen utländska Sverigebesökare ska öka även i år. Liksom de svenska.

Och vad är väl en solsemester vid Medelhavet mot en svensk sommar?! Resmål Sverige, som har till uppgift att scanna hemmamarknaden på besöksanledningar för grupper, kan konstatera att det inte råder någon torka precis. Nya, moderna Absolut Experience Center i Åhus kommer tveklöst att locka nyfikna besökare från hela världen, liksom ABBA-Bennys hotellkomplex i Västervik. Och för den som gillar häftig infotainment så poppar såväl LEGO- som Leonardo da Vinci-byggen, Louis Vuitton-väskor och Gladiatorer upp i semesterhagen. Vill man prompt ha palmer och olivträd kan man alltid besöka Peter Englanders nya Medelhavsträdgård i Lerum.

Själv siktar jag på att göra minst fem museibesök i sommar. Se dataspelsutställningen Play Beyond Play på Tekniska Museet. Jubileumsutställningen Bergman – Lögn & Sanning på Scenkonstmuseet. Apartheidmotståndaren Ernest Coles verk på Moderna Museet Malmö. Cooper & Gorfers världar på Strandverkets Konsthall. Jan Stenmarks fyndigheter på Åbergs Museum. Och… Okej. Minst fem får det nog faktiskt bli. 2018 är ju ändå det Europeiska Kulturarvsåret…

Läs, res och njut!

 

Caroline Lilja Grilly

Redaktör