Blott Sverige svenska företagsmuseer har

När ”vanliga” museer ofta konkurrerar med samma utställningar finns det en kategori museer som trendar: företagsditon. Ty homo consumus älskar att känna igen sig och vill ofta veta mer om sitt favoritmärke. Lägg därtill att företagen ständigt uppmanas till att aktivt vårda och finputsa sin unika historia – det stärker ju varumärket, bevars.
I Sverige finns utöver Absolut Vodkas nysatsning i Åhus även en rad andra varumärkesmuseer. Ett besök hos dem är också ett besök i Folkhemmet. Och visst känner man igen sig.

BRIO
Osby
På BRIO Lekoseum finns din barndoms leksaker i montrar samt lekstationer för alla med myror i brallan: tågbanor, lek-kök, spel och annat skoj. Även nutiden finns representerad. Om ni undrar över Barbies starka närvaro så finns förklaringen i att det en gång var
Bröderna Ivarsson som bjöd in denna chica tonåring till den svenska marknaden.

IKEA
Älmhult
Museet över det globala hemmet och dess skapare ligger i vad som en gång var möbeljättens första varuhus, från 1958. På IKEA-museet väntar platta-paket-historia, kampradsk kämparanda och en massa möbler. Restaurangen serverar köttbullar och museibutiken säljer produkter som bara kan köpas här, liksom en del nyproducerade klassiker. Allt till IKEA-priser.

Abu-Garcia
Svängsta
Halda fickursfabrik drog igång i slutet av 1800-talet. Första världskriget tog kål på efterfrågan och man ställde om till taxametrar. Men det var nästa finmekaniska satsning, sportfiskeutrustning under märket ABU, som skulle bli ett lyckokast. Den första spinnrullen kom 1941. Utställningen rymmer hundratals världsberömda rullar, spön och beten.

Husqvarna
Huskvarna
På Husqvarna Fabriksmuseum kan man följa utvecklingen vid en av världens äldsta (mer än 300 år!) och mest mångsidiga industrier. Från kunglig vapensmedja till spisar, cyklar, symaskiner, moppar, motorsågar – you name it. Ett prylmuseum i positiv bemärkelse.

Volvo
Göteborg
1927 rullade den första serietillverkade Volvobilen ut ur fabriken. På Volvo Museum kan besökarna följa Volvos historia och framtid. Här väntar
konceptfordonen, lastbilarna, bussarna, maskinerna, båt- och flygmotorerna och – förstås – bilarna. En särskild avdelning tillägnas rally och racing. Volvoshop och Volvofik finnes likaså.

Saab
Trollhättan
Saab-bilarnas historia må vara all, men på Saab Car Museum kan besökarna ta del av ett viktigt kapitel av svensk bilhistoria. Den första ur-Saaben finns givetvis här, i fint sällskap av standard-, koncept- och rallybilar från 1940-talet och framåt. Här väntar också en massa nördig teknik- och designhistoria och en souvenirbutik.

Wasa
Filipstad
Wasabröd/Barilla är världens största knäckebrödstillverkare. Från bageriet i Filipstad har frukostfavoriter som Husman, Delikatess och Falu Rågrut spritts över världen sedan 1931. Lär er mer om företagets historia i knäckebrödsmuseet, handla knäckande goda grejor i fabriksbutiken och passa på att fika med krispigt dopp.

Clas Ohlson
Insjön
Clas Ohlson var bara 22 år när han 1918 startade postorderfirman som idag är börsnoterad och har flera tusen medarbetare runtom i världen. Clas Ohlson-museet bjuder på en nostalgisk resa via kataloger och hundratals karakteristiska produkter. I museet finns även en liten bio, där filmen om Clas Ohlson visas.