Bli konsthantverksturist

Intrycket av äkta hantverk och konstnärligt uttryck är påtagligt när man kliver in över tröskeln. Har du någon gång besökt ett konsthantverkskooperativ vet du precis – den starka närvaron av olika material, färg och form. Atmosfären är unik och helt egen.

På Söders höjder i Stockholm finns flera konsthantverkskooperativ samlade längs ett kulturspäckat promenadstråk. Ge dig tid att strosa runt och uppleva mångfalden av föremål som bär avtryck från framstående konsthantverkare från hela landet.

 

Hornsgatspuckeln
Mellan Södermalmstorg och Mariatorget hittar man Hornsgatspuckeln, parallellt med Hornsgatan. I början av 1900-talet sprängdes den nya Hornsgatan fram, då spårvagnen hade svårt att ta sig uppför backen. Efter decennier av förfall och följande upprustning under 1970-talet, etablerades Hornsgatspuckeln succesivt som gallerigata. Idag är området starkt präglat av sitt rika kulturliv. Här finns gallerier, ateljéer, personliga butiker, restauranger och kaféer och – inte minst – ett flertal av Sveriges främsta konsthantverkskooperativ.

 

Konsthantverk i samlad form

Konsthantverkskooperativ, där professionella konsthantverkare driver galleri och gemensam butiksförsäljning av sin produktion, är en verksamhetsform som återfinns över hela landet. Många av kooperativen uppstod på 70-talet och fungerar sedan dess som samlingsplatser såväl för medlemmarna själva som för deras kunder. Tanken var att skapa en arena för försäljning utan mellanhänder och samtidigt stärka konsthantverkets ställning och utveckling.

 

Kooperativ-kryssa

På Hornsgatspuckeln ligger konsthantverkskooperativen som i ett pärlband. Gallerierna och butikerna drivs av konsthantverkarna själva och därför är chansen stor att du träffar några av dem vid ditt besök.

 

Med start på Södermalmstorg hittar du Sveriges äldsta kooperativ, Konsthantverkarna. Det startades 1951 för att skapa en samlingsplats för medlemmarna ur Konsthantverkets Gille. Idag, 65 år senare, fortsätter de att visa en bredd inom nutida svenskt och internationellt konsthantverk. I butiken hittar du allt från det unika och konceptuella till vackra bruksföremål i glas, keramik, trä, metall, betong och textil.

 

Längre upp på Hornsgatspuckeln, på Hornsgatan 21, ligger det välkända kooperativet Blås & Knåda, eller ”Blåset”, som det kommit att kallas. Butiken och galleriet, som nyligen firade 40 år, vill vara en ”överraskningarnas arena” med specialinriktning mot glas och keramik. Innanför Blås & Knådas generösa fönster dignar hyllor och bord av föremål från egna medlemmar och gästande konsthantverkare.

 

På Hornsgatan 50 väntar Kaolin – Sveriges enda renodlade kooperativ med keramikinriktning. Namnet kommer av den rena, finkorniga kaolinleran från berget Gaolin i Kina. Kaolin bildades 1978 och har som ambition att visa såväl hantverksmässigt bruksgods av hög kvalité som ny experimentell keramikkonst. (Är du byggnadsintresserad? Missa inte att lyfta blicken mot taket!)

 

I en annan del av Södermalm ligger 125 Kvadrat. I butiken syns konsthantverksföremål i trä, keramik, lergods, textil, silver, sten och emalj. I år firar 125 Kvadrat 30 års-jubileum med olika erbjudanden och evenemang. I det luftiga galleriet visas regelbundet utställningar av kooperativets medlemmar och av inbjudna konsthantverkare.

 

Förboka besök eller specialvisning

De olika kooperativen tar vid förbokning emot grupper och berättar om sin verksamhet och aktuella utställningar. Det finns också möjlighet att förboka specialvisningar och föredrag. En specialvisning kan till exempel vara en presentation av ett konstnärskap eller olika arbetssätt. Aktuella öppettider finns på respektive hemsida och förbokade visningar kan även ske utanför ordinarie öppettider. Samtliga kooperativ är tillgängliga via ramp.

 

konsthantverkarna.se

blasknada.com

kaolin.se

125kvadrat.com