Birka – ”Vikings” på riktigt

Vikingar är sååå inne. På TV och IRL. I april öppnar attraktionen Vikingaliv på Djurgården. Birka, Sveriges första stad, på Björkö i Mälaren, har funnits betydligt längre än så. Här känner man också av det ökande intresset för Ragnar Lothbrok och hans gelikar, inte minst från engelsktalande länder utanför Europa. Och nu närmar sig högsäsongen för gruppresor:

Nytt: Se mer av ön
Birka är en bilfri ö med en ljuvlig natur. Då många besökare reagerat på att man inte hinner se så mycket av ön som man skulle vilja inför Strömma i år remmalag med häst och vagn, som gör att besökarna hinner se även det vackra Ansgarskapellet och delar av gravfälten som ligger utanför Vikingabyn. Äkta vara.

  • Här är det förhållandevis mycket som är ”på riktigt”. Och orört. Oftast när man gör utgrävningar så är det ju för att man ska bygga någonting annat ovanpå. På Birka är det tvärtom. Bevarandet står i fokus.

Restaurangen ansiktslyft
En annan efterlängtad nyhet är att restaurang Särimner i år fått ett ansiktslyft, utökade öppettider och större fokus på ”riktig vikingamat”. Men även en… amerikansk kock!

  • När en episod av SVTs serie Allt för Sverige spelades in här förra sommaren så var det en av deltagarna, kocken Patrick Glass från Washington, som blev så förtjust i Birka att han utbrast att han gärna skulle vilja arbeta här. Så när det damp ner ett CV i min inkorg från färgstarke Patric blev jag inte speciellt förvånad, skrattar Veronica. Nu kommer han hit och jobbar på restaurangen i sommar – great!

 

Birka

Barnens Birka

Nytt 2017 är även Barnens Birka, där barnen bland annat får träffa stavbärerskan, eller völvan som hon också kallas – en ny karismatisk invånare i Vikingabyn som fungerar som ett mellanting mellan prästinna och läkekvinna. Tillsammans med henne kan man till exempel framställa sin egen helande örtdryck eller göra sin egen kraftruna.