Birgit Nilsson-jubileet 2018

"Jag sjöng innan jag kunde gå; jag sjöng till och med i mina drömmar” ska Birgit Nilsson sagt om sin barndom på bondgården Svenstad i Västra Karup, utanför Båstad. Där började en osannolik resa som skulle ta henne runt världens största operascener – Wiener Staatsoper, Bayreuth, Metropolitan i New York – innan hon dog på juldagen 2005"

Jublieumsåret 2018

I år är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes, och det ska firas. Under jubileumsåret händer det mycket kring Birgit Nilssons Museum i Västra Karup men även på andra håll i landet. Bl a blir det hyllningskonserter på Göteborgsoperan respektive Kungliga Operan i maj.

Unik konsert
Höjdpunkten är ändå den unika och spektakulära konsert som hålls i anslutning till Birgit Nilssons Museum. Hyllningskonserten ”Birgit Nilsson 100 år” äger rum på kvällen den 11 augusti och har plats för 2 000 personer i publiken. Helsingborgs Symfoniorkester ackompanjerar tidigare Birgit Nilsson-stipendiater samt ett hundratal korister. Programmet baseras på några av La Nilssons paradroller, med utdrag ur Tosca, Rosenkavaljeren och Tannhäuser.