Bäst-i-väst

Västsverige rymmer tusentals öar och sjöar, stilla kanaler och djupa skogar. Vi gör en repa i Västergötland, tittar in i Göteborg, glider upp längs Bohuskusten och tar oss ända in i djupaste Dalsland. En ”bäst-i-väst” helt enkelt – häng me’!

Västergötland

Rikt på historia. Och på historier.

Väst(göta)säcken öppnar vi i Borås. I en fabriksbyggnad i shoppingcentret Knalleland där underklädestillverkaren Abecita hållit hus sedan 1940-talet finner man idag Abecita Konstmuseum, med runt 500 verk av konstkändisar som Warhol, Lichtenstein m fl. Självklart finns också en Abecita-shop. En heldag i konstens tecken blir det förstås ifall man också besöker Borås Konstmuseum, känt främst för svensk samtidskonst, och coola Textilmuseet.

Borås är en del av den s k Sjuhäradsbygden. Inom sjuhäradsprojektet Kyrkrundan har man tagit fram tematiska dagsturer. Dit hör t ex Glasresan, som kombinerar ett besök i häftiga Glasets Hus i Limmared med tre intressanta kyrkor. En annan kyrklig västgöta-highlight är förstås klosterområdet i Varnhem nära Skara, där det nyligen gjorts sensationella fynd från tiden före 1100-talet, då munkarna kom dit. Bl a har lämningar av en kyrka grävts fram som visar att Varnhem kristnades 100 år tidigare än övriga Sverige. Förra sommaren öppnade besöksgården Kata Gård ovanpå kyrkoruinen, döpt efter kvinnan som lät bygga kyrkan.

I porslinsstaden Lidköping finner man Rörstrand Center, en av den här landsändans besöksmagneter. På Rörstrand Museum visas kulturskatter från tre sekler. Grupper kan testa drejning eller trycka eget porslin. Stans andra publikdragare, vita Läckö Slott, bildar varje år en ram för nya utställningar och konserter. Grannen Naturum Victoriahuset ordnar bl a båtturer, fågelsafaris och vandringar.

På väg ner mot Göteborg väntar Alingsås – känd som Potatisstaden (Alströmer!) men också för alla sina många fina kaféer. Förklaringen sägs ligga i att Alingsåskvinnorna slet ont i 1700-talets textilfabriker och hade snålt om tid över för brödbak. En kafékultur var född.

————————————————————————————————————————————–

Växtrum i Lerum:

Medelhav för hela slanten 2018

Uppmärksammade Växtrum i Lerum finns på gröna kartan sedan 2015. I korthet går det ut på att kommunen varje år samarbetar med kända trädgårdsprofiler som designar varsin offentlig trädgård i Lerum.

Tillsammans med lokala arbetslag utformar trädgårdsprofilerna ett unikt, spännande, beständigt rum på ungefär 500 kvm, med viss uppbackning från kommunen.

Några av tidigare års Växtrummare är Simon Irvine, Hannu Sarenström och Gunnel Carlson. 2018 är det Mona Holmberg och ”mister Medelhav ” Peter Englander som skapar trädgårdsmagi. Blir det måhända en medelhavsoas med pergola, fontän, terrasser och palmer?

  • Ja jag vill lyfta Italien hit, med ljus, dofter, sol och behag. Det ska vara som en teaterscen som kan åldras vackert när den växer upp.

Peter är en efterfrågad föreläsare och inspiratör, känd från tv, designar trädgårdar, skriver artiklar och böcker om trädgård. Det finns också tankar om att skriva skönlitterärt: en kärleksroman med trädgård som grön tråd. I väntan på att verkligen hinna sätta sig ner och bara skriva, är det allra viktigaste med trädgården att njuta.

  • För mig är trädgården en plats för umgänge. Där vill jag laga mat med egna kryddor i och med ett glas vin i handen, medan solens sista strålar smeker terrassen, filosoferar Peter Englander.

Se vaxtrumilerum.se för sommarens program och uppgifter om guidningar i trädgårdarna.

————————————————————————————————————————————–

Göteborg

Den som tänker på Sveriges framsida tänker oundvikligen också på Göteborg. Lilla London behöver knappast något intro. Du har koll på Haga, Feskekôrka, Liseberg, Avenyn och Paddan – men vad är nytt för i år?

När du läser det här har The Concept öppnat. I skrivande stund kallas det Göteborgs bäst bevarade hemlighet. Det är hur som helst nöjesgruppen Wallmans som i anrika Kungsportshuset öppnar en dinner club och vad man kallar en ”totalt drabbande upplevelse i en dekadent miljö”.

Lisebergs fornnordiska saga fortsätter. Berg- och dalbanan Valkyria får premiär vid öppningen i april. Efter uppstigning 47 meter väntar ett fritt fall rakt ner i en tunnel och vidare ner i underjorden…

Volvo Ocean Race Gothenburg Stopover 2018 i Göteborg den 14-21 juni. Volvos vagga välkomnar världens världsomseglingstävling. Massor av events med fri entré i Race Village.

EuroPride 2018. För första gången arrangeras det internationella eventet gemensamt mellan Stockholm Pride och West Pride. En fest i veckorna tre. 27 juli-19 augusti.

————————————————————————————————————————————–

Bohuslän

Här blir du frisk till hälsan och humöret, skrev Evert Taube i Inbjudan till Bohuslän.

Spana ut över en bred horisont av intressanta grupplevelser med en doft av tång och salt.

Historieintresserade som äntrar Bohuslän söderifrån får inte missa Bohus Fästning i Kungälv. I årets sommarutställning ”Bohus – ett fruktat fängelse” uppmärksammas fortets 500 år som statsfängelse. På menyn: bestraffningsmetoder, ynka fångutrymmen och rysliga livsöden.

Och ”while in Kungälv…”: Ballerina och Singoalla är några av Göteborgskex favoriter som storhandlas till outletpriser i Bräckboden. Mariekexet har hängt med i över 100 år.

Fortsätt mot trähusjuvelen Marstrand, en chic, västkustsk publikdragare med vibbar från förra sekelskiftet. I en f d försvarsanläggning ligger Strandverket Konsthall. Här visas konst och foto i toppklass. Öns mesta anläggning är annars Karlstens Fästning.

Norröver, på ön Tjörn, ligger häftiga Pilane Skulpturpark. På åker och äng betar fåren fritt och utsikten är milsvidd. Och hela sommaren visas spännande konst. Tillsammans med ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn blir det en heldag i konstens tecken. Besök även idylliska Klädesholmen, längst ut på Tjörn. En väsentlig andel svenska sillburkar produceras just här. Kanske ligger ni över natt på krogen Salt & Sills ”båtell”, ett coolt flytande hotell där rummen är utrustade med badstegar.

Åter på fastlandet siktar ni nog mot Uddevalla, Bohusläns största stad. Här hittar man Bohusläns Museum och på de berömda skalbankarna har istiden hopat mängders mängder av musslor, snäckor och havstulpaner. I närheten återfinns Gustafsberg, Sveriges äldsta bad-och kurort med stolta 1700-talsanor. Strosa en bit på strandpromenaden – kanske Sveriges vackraste?

Fortsätt till Lysekil och akvariet Havets Hus som visar upp Västerhavets många arter – från småfläckig rödhaj till död mans hand. Från Lysekil går båten till Skaftö – kanske mer känt som Saltön i den populära tv-serien efter Viveca Lärns böcker.

Ytterligare norröver, i stenhuggarnas Hunnebostrand, väntar djurparken Nordens Ark, med utrotningshotade arter ombord. Från Hunnebostrand är det också poppis att ta ”berättarbåten” M/S Soten via Sotekanal till turistmagneten Smögen. Promenera på den riksbekanta bryggan, handla i bodarna, besök fiskhallarna och ät nyfångade räkor. Alternativt besök Musselbaren Kleven, där man istället har fullt fokus på blåmusslan. Aiolin är hemslagen och musslorna kommer från Scanfjords odlingar – kanske har ni rentav skördat dem själva? Musselbarens fångstexpeditioner kör nämligen från Lyckorna i Ljungskile från april till oktober.

I ännu ett fiskeläge, Fjällbacka, utspelar sig som bekant Camilla Läckbergs deckare. Var bor Erika och Patrik och var tog Läckberg egentligen livet av folk? Fjällbackaguiderna vet svaren. (Visste du att Camilla Läckberg är Europas sjätte mest lästa författare?)

I Grebbestad väntar hotell- och konferensjätten TanumStrand som på senare år satsat på lite udda matupplevelser i samarbete med lokala småaktörer, som t ex tångföretaget Catxalot. Förutom att plocka tång till topprestauranger leder de från och till tångsafarin, där man får lära sig hur man skördar hållbart och vilken tång som smakar bäst.

Några gånger om året får TanumStrand besök av Peter Harrysson som håller ”sillaprôve” för hotellgästerna, med möjlighet att göra sin egen sillinläggning. Hösten 2018 är två datum preliminärt inplanerade – 27 oktober och 17 november (håll utkik på hemsidan).

Vi säger ajöss till go’a gôbbar, öppna hav, kobbar, krabbor och skär på Vitlycke Museum, i Tanums världsarvsområde. En besöksanläggning på tema hällristning och bronsålder. På Vitlyckehällen talar nästan 500 bilder till oss genom tre årtusenden. Låt oss hoppas att de – och resten av Bohusläns rikedomar – finns kvar att njuta minst lika länge till.

————————————————————————————————————————————–

Dalsland

Lilla Dalslands största turistmål är dess kanal, med sin svävande akvedukt i Håverud. I år är det 150 år sedan kanalen invigdes. Det firas – inte minst i Håverud.

Förutom själva akvedukten utgör även Kanalmuseet och Dalsland Center i Håverud populära besöksmål. På Dalsland Center finns en turistbyrå, en glashytta, utställningar och andra sommarnöjen. En laxbit vid kajen kan fås på Håfveruds Rökeri & Brasseri.

En riktig svensk turistklassiker är förstås att uppleva kanalen ombord på någon av de vita kanalbåtarna. Till höjdare längs kanalvägen hör Upperud, där även vandringsfavoriten Pilgrimsleden passerar. I Upperud återfinns Dalslands Konstmuseum och coola Upperud 9:9 – en kvarn som omvandlats till hotell, restaurang och centrum för vandring, kanot och MTB.

Norröver väntar Baldersnäs Herrgård och en rad fina vattenhål, såsom Halmens hus uppe på Majberget i Bengtsfors och Not Quite, ett lite udda kulturcentrum i Fengersfors.