Barnens museer

Visste du att var fjärde museibesökare är under arton år? För de statliga museerna är barnperspektivet en del av uppdraget men skolprogram och särskilda barnvisningar tillhör vardagen för de flesta kulturinstitutioner.
En del spänner bågen rejält med påkostade lek-och-lär-utställningar. Följ med på en rundtur bland höstens coolaste museiupplevelser...

Tekniska museet
”Alla små geniers favoritställe” Tidigare i år utsågs Tekniska museet i Stockholm till vinnare av Årets museum. Det var den nya, stora interaktiva storsatsningen MegaMind som övertygade juryn. Sedan öppnandet 2015 har utställningen haft enorm succé hos både små och stora genier. Här kan man leka sig megaklok och bl a måla med ögonen, styra med tankekraft och forma i luften. En riktig barnmagnet!

 

För de yngsta

 

barnens-museer_dunkers_-sven-nordqvist-bokforlag-opal-4Pettson & co
på Dunkers och på Kulturen
(Helsingborg/Lund)

På Dunkers visas fram till januari 2017 en interaktiv utställning där Sven Nordqvist bilder levandegörs i en finurlig och klurig lekvärld. Barnen möter Pettson, Findus, Mamma Mu, Nasse och deras kompisar. Till 22 januari. Mer Pettsson går att se på Kulturen i Lund där en lekutställning visas t o m september 2017.

Mer info: Dunkers kulturhus

Mer info: Kulturen i Lund

 

barnens-museer_livrustkammaren_bild-per-gustavssonSå gör prinsessor och prinsar
i Livrustkammaren
(Stockholm)
Prinsessan är orädd, älskar rosa och är lika skicklig med hårfönen som med svärdet. Utställningen om den normbrytande sessan bygger på Per Gustavssons böcker. Till 8 januari.

Mer info: Livrustkammaren
Mumin & gänget
på Junibacken (Stockholm)

Junibacken är ett alltigenom lekfullt buseum med barnboken i centrum. Tf utställningen om Mumindalen dröjer kvar hos hos Pippi, Karlsson och de andra till januari 2017.

Mer info: Junibacken

 

barnens-museer_gosedjur_foto-molndals-stadsmuseumGosedjur
på Mölndals Stadsmuseum

När Stadsmuseets bad besökarna att uppge sina drömutställningar var det mest efterfrågade temat… (ta-daaa!): gosedjur! Fram till nästa vår kan alla nallefans upptäcka de mjuka vännernas historia.

Mer info: Mölndals Stadsmusem

 

barnens-museer_sandberg_varmlandsmuseumInger och Lasse Sandbergs sagor
på Värmlands Museum
(Karlstad)

Till den 13 november pågår utställningen med paret Sandbergs figurer och berättelser. Räkna med Rundhunden, se när Pulvret fixar fisk, besök slottet Gomorronsol och kryp in i Långa farbrorns hatt.

Mer info: Värmlands museum

För de lite äldre

 

sfzeww3qbrprhvet9yiqBläckfisken
på Sjöfartsmuseet Göteborg

Visste du att bläckfiskar har tre hjärtan, blått blod och kan bli långa som en spårvagn? Växla mellan fiktiva och riktiga bläckfiskar på jakt efter sanningen om det mytomspunna djuret. Till 1 oktober.

Mer info: Sjöfartsmuseet Göteborg

Skomakarens barn
i Kumla
I år fyller Svenska skoindustrimuseet i Kumla 30 år. Det firas bland annat med tidsresor där barnen får leva sig in i hur det var att slita hårt i forna tiders skofabriker.

Mer info: Skoindustrimuseet

barnens-museer__annefrankutstall-6_foto-bo-ljungblomAnne Frank
på Forum för levande historia
(Stockholm)

En utställning från Anne Frank House i Amsterdam om fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen. Vilken är din identitet, dina fördomar och din syn på andra? Till 15 januari.

Mer info: Levande historia

utst-hamiltonAndra sidan murarna
på Fängelsemuseet
(Gävle)

När någon frihetsberövas drabbas familjen. Skuld, skam och smusslande blandas med ilska och sorg. 30 000 svenska barn har en förälder bakom någon form av galler. Hur går tankarna? Från september.

Mer info: Sveriges Fängelsemuseum


falu-gruvaBli gruvdräng i Falu Gruva

När turistmål.se förra året lät besökarna rösta fram Årets turistmål vann Falu Gruva i kategorin skolresor. På programmet finns bl a Gruvdrängen, där barnen ger sig ut på en gruvlig resa till anno 1812.

Mer info: Falu Gruva