Andra fina sommarslott

I år är det Kulturarvsåret. Varför inte fira det med en somrig slottsutflykt och en guidad slottstur där du lär dig ännu mer om vårt kulturarv? Ta del av vårt urval av fina sommarslott som helt eller delvis håller öppet för besökare.

Skåne
Gula, granna Christinehof på Österlen stod färdigt 1741. Slottet, bruksmiljöerna från Andrarums Alunbruk och de omtalat vackra omgivningarna ingår idag i Christinehofs Ekopark, som är öppen året om. Visningar, kafé, butik.
Svaneholm utanför Skurup är en renässansborg från 1500-talet, inbäddad i ett naturreservat. Promenadslinga runt slottet och sjön. I slottet finns inredda rum och ett museum att besöka för förbokade grupper. Berömt gästis.
Trakterna kring Torup och den intilliggande bokskogen är sedan urminnes tider ett älskat utflyktsmål för Malmöborna. Guidade visningar av 1500-talsslottet och slottsparken. Kaféer, intilliggande Statarmuseum.

Skarhult utanför Eslöv har prisats för sina utställningar som synliggör historiens kvinnor. I sommar är det dock männens tur. Utställningen Den goda manligheten berättar om manlighet under 500 år.

Bländvita Bosjökloster vid Ringsjön, mitt i Skåne, var från början ett kloster. Idag är det ett av Skånes vackraste och mest besökta slott med härlig park, rosengård, utställningar, butik, kafé, restauranger och events året om.
Hovdala, i snapphanetrakterna kring Hässleholm, bjuds det guidade turer i de gamla Ehrenborgska gemaken, en prunkande köksträdgård, ett orangeri, en härlig park och många fina vandringsleder. Konserter, berättarkvällar etc. Restaurang, kafé, butik.
Sofiero, byggt 1865, är en fd kunglig dröm insvept i rhododendron. Idag ägs slottet av staden Helsingborg. Omtalad park, trädgårdar, restaurang, butik och stora musik- och trädgårdsevenemang sommartid.
Vackra, vita Wanås, norr om Kristianstad, har en storslagen skulpturutställning i parken. Hit vallfärdar konstkännare från hela världen för att uppleva det senaste inom samtida konst. Restaurang, kafé, hotell, butik.
Halland

Empireslottet Skottorp utanför Laholm, kanske mest berömt för att Karl XI år 1680 gifte sig här med Ulrika Eleonora av Danmark. Här kan man få en guidad visning, promenera i parken, besöka slottskaféet och ostbutiken. Har man tur är ystningen i full gång.

Tjolöholm vid Kungsbacka, från 1904, är nog ett av Sveriges häftigaste slott, helt i Tudor(!)stil. Den påkostade inredningen bjuder på brittisk ”comfort”, t ex en dammsugare med en vikt på ett ynka ton… Slottsträdgård, skotsk slottskyrka och en idyllisk allmogeby med servering.
Västergötland

Gunnebo i Mölndal byggdes på 1700-talet som exklusiv sommarvilla åt en förmögen köpman. Numera ägs och vårdas den av kommunen – en gustaviansk pärla. Köksträdgård, krog, kafé, butik, sommarteater. I år ges komedin Kuta och Kör.

Småland

Under medeltiden var Kalmar slott Sveriges starkaste fäste. Sitt nuvarande utseende fick det dock under vasakungarna och än idag ser det mesta ut som anno 1592. Här anordnas spökvandringar och turer, utställningar och events året om. I sommar en stor utställning om Da Vinci.

Öland

Eleganta Solliden uppfördes av Italienvänliga drottning Victoria 1906. Här har kungafamiljen tillbringat många sköna sommardagar. Tjusig slottspark, paviljong, slottsbod, crêpes- och glasskiosk och ett poppis kaffetorp. Granne med Borgholms slottsruin.

Östergötland

Vadstena slott från 1545 ligger fint precis vid Vättern. Guidade tidsresor ordnas med kungen/drottningen/knekten själv som guide. Operor i slottet och konserter på borggården. Slottsbutik och kafé.

Löfstad slotts sista ägarinna, Emilie Piper, testamenterade 1926 slottet till Länsmuseet. De guidade rundvandringarna visar Pipers hem, intakt. Löfstad ligger högt uppe på ett berg vid E4 mellan Norrköping och Linköping. Värdshus, kafé, slottsbutik, handelsträdgård, park.

Sörmland

På Gripsholm i Mariefred är bl a Gustav III:s teater en av höjdpunkterna, liksom Statens porträttsamling. Slottsbutiken säljer bl a krukor ur den berömda Gripsholmsservisen. Värdshuset är Sveriges äldsta och ångbåtsturen från Stockholm en riktig turistklassiker.

Det är inte för inte som Taxinge slott utanför Nykvarn är den plats där Sjuans succéprogram Hela Sverige Bakar spelas in. Hit vallfärdar kakmonster från hela landet för den enorma kakbuffén, med motorfordon, ångtåg eller ångbåt.

Tullgarn ”by the sea” blev kungligt redan på 1770-talet, men är kanske mest känt som Gustaf V:s sommarstuga. Interiören blandar rokoko, gustavianskt och victorianskt och här finns också en tjusig slottspark, värdshus och kafé.

1892 köpte markis Claes Lagergren och hans amerikanska hustru 1600-talsslottet Tyresö. Huset byggdes om i historieromantisk stil och testamenterades senare till Nordiska museet. Inredningen är återskapad som på Lagergrens tid. I sommar visas utställningen Slottsfruarna och jag.

På Sparreholm, öster om Flen, finns en av Europas mest exklusiva privata bilsamlingar med idel ädla lyxåk. Därutöver rymmer slottet ett stort jukeboxmuseum, cyklar från farfars tid och en massa annat musealt för alla som hyser kärlek till bilar och teknik. Kafé i parken.

Närke

Stjernsund, på en udde i norra Vättern har välbevarade inredningar från 1850-talet, då det ägdes av familjen Bernadotte och ”sångarprinsen”, Prins Gustaf. Vagnsmuseum med förnämare åkdon från förra seklet, engelsk park och kafé.

Uppland

Grönsöö vid Mälaren byggdes på 1600-talet men dagens stilrena yttre är från 1700-talet. Det var också då som den märkliga kinesiska paviljongen uppfördes, smyckad med snäckor från Ostasien. Slottspark med brännvinsbränneri från 1700-talet som idag är ett kafé.

Skokloster är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige och ett omtyckt utflyktsmål, inte minst för sina utställningar och olika aktiviteter som t ex tornerspel under högsommaren. Hit går utflyktsbåtar från bl a Stockholm och Uppsala.

1700-talsbygget Steninge utanför Sigtuna ser ut som en förnäm fransk-italiensk villa. Slottet är stängt men barockparken och Stenladan är öppen; den senare med butiker, restaurang och kafé.

Vid Edsviken ligger populära 1600-talsslottet Ulriksdal. Slottet kan besökas, i Orangeriet finns skulpturer av bl a Sergel och Milles och i parken väntar ett kafé. I faggorna: Ulriksdals slottsträdgård och Ulriksdals Wärdshus.

Vita Rosersberg, norr om Stockholm är inte lika känt som Djurgårdens Rosendal, men också här levde Karl XIV Johan och drottning Desirée sommarliv. När kungen dog 1844 gjorde Desirée Rosersberg till sitt änkesäte. Rummen är från 1795–1860. Kafé med bakverk och lättluncher.

Västmanland

På kungliga Strömsholm utanför Västerås hör 1700-talsinredningen och en samling målningar till sevärdheterna. Och hästarna. Strömsholm + hästar = sant och det var här bl a Karl XII lärde sig att rida. Idag finns här en fin ridskola… och Europas enda jazzmuseum. Slottsbod och –kafé.

I ett naturreservat på en broförsedd ö mellan Enköping och Västerås tronar fyrkantiga Engsö slott, med nära nog tusen år på nocken. Det är ett av Mälardalens mest älskade utflyktsmål – trots spökryktena. 1700-talsinredningen är en fest för rokokofans! Konserter och utställningar.

Visste du att…
Rederi Mälarstaden, med bas i Västerås, erbjuder slottskryssningar med reguljära avgångar från flera olika städer runt Mälaren. Till slott som besöks hör bl a Drottningholm, Gripsholm, Sundbyholm och Taxinge. Det går självklart bra att chartra båtarna och lunch kan ätas ombord.

Följ med på en somrig slottsutflykt och upptäck några av våra kungliga slott. Flanera i slottsparken, njut av en picknick i de lummiga omgivningarna och lär dig mer om vårt kulturarv på en guidad slottstur. Utflykten inkluderar en båtfärd genom natursköna vatten på antingen båda eller ena vägen.

Strömma erbjuder ”all inclusive” båtutflykter från Stockholm till världsarvet Drottningholm, till Kina slott på Drottningholm, till Skokloster (även från Uppsala) och till Rosersberg. Rederiet gör även teaterkryssningar till Drottningholms slottsteater och till operaaftnar på Ulriksdals Slottsteater Confidencen.