Abba-profilen skapar nytt nöjespalats – i Västervik

En levande plats som sjuder av musik, glädje och berättelser. Räkna med att Björn Ulvaeus nya satsning i uppväxtstaden blir något utöver det vanliga.
– Det här sätter Västervik på kartan, säger Caroline Björkgren, turistbyråansvarig.

Slottsholmen, med sin vidunderliga utsikt över Skeppsbrofjärden och Gamlebyviken, har spelat en viktig roll i Västerviks historia. När Björn Ulvaeus växte upp låg en dansrestaurang här, dit folk vallfärdade på helgerna för att dansa och roa sig. En restaurang där den tolvårige Björn fick sitt första sommarjobb – som springschas åt hotelldirektören.

Nu vill Abba-profilen åter göra Slottsholmen till ett nöjespalats av rang. Han har satsat miljontals kronor på ett nytt hus som rymmer såväl lägenheter som hotell, restaurang och konferensdel.

– Jag hoppas att det blir omtalat i när och fjärran, och att det blir en mötesplats för Västervikare, säger Björn Ulvaeus.

Hur ser din vision för Slottsholmen ut? 

– Det kryllar av glada människor! Här finns god mat och dryck, konferenser och seminarier, underhållning och dans.

Gästerna kommer att märka att de hamnat på just Björn Ulvaeus restaurang. Det kan mycket väl bli så att menyn kryddas av levande sång och musik – kanske från serveringspersonalen? I rekryteringsannonserna har man sökt efter personal som inte är rädd att synas och höras, och såväl gäster som personal är välkomna att sjunga en trudelutt om andan faller på. Exakt hur hotellet kommer att präglas av Abba-profilen är i skrivande stund fortfarande lite hemligt – men klart är att det ska inrättas en ”Mamma Mia-svit”. 

– Det kommer att ha mycket med berättelser att göra, personliga berättelser ur mitt liv.

Björn Ulvaeus köpte tomten på Slottsholmen redan 2010, men projektet stötte på flera motgångar under de första åren. Sedan huset ritats om – efter synpunkter från länsstyrelsen – och flera arkeologiska utgrävningar genomförts kunde spaden äntligen sättas i marken. I sommar räknar man med att slå upp portarna för allmänheten.

– Riktigt iland är vi inte än, men det känns bra – och nu vet jag att vi kan komma ända fram, konstaterar Björn Ulvaeus.

Att intresset för projektet är stort, både bland Västerviksbor och turister, märktes på kommunens turistbyrå redan i fjol.

– Vi har fått många frågor om byggnaden, trots att det inte har öppnat än. Folk är nyfikna, och har hört och läst om projektet, berättar Caroline Björkgren, turistbyråansvarig.

Hon hoppas att satsningen kan ge ringar på vattnet för näringslivet i skärgårdskommunen – och gynna både handel och övrig turistverksamhet.

– De som kommer hit för att bo på Ulvaeus ställe kommer även att äta och göra andra saker här, så jag tror definitivt att det kommer att ha positiva effekter.

Det här är en rolig grej, en ögonöppnare som gör att ännu fler får höra talas om Västervik. Det sätter Västervik på kartan.

Vad betyder det att en så känd person som Björn Ulvaeus ligger bakom satsningen?

– Det är klart att det har en viss betydelse att han är ett välkänt namn. Det blir framför allt lite mer uppmärksamhet kring projektet än om det vore en mindre känd person som låg bakom.

Som en anekdot kan nämnas att Visit Stockholm blev mer eller mindre tagna på sängen av det massiva intresset från internationell press år 2003, när Benny Andersson tillsammans med två kompanjoner, öppnade Hotell Rival på Mariatorget i Stockholm. Trots att Anderssons bidrag till Rivals inredning och profil var mer än blygsamt så vallfärdade medier och fans från hela världen till Stockholm enbart i syfte att sova på ”ABBA-hotellet”.

Huruvida satsningen i Västervik kommer att öka kommunens besökssiffror låter Caroline Björkgren vara osagt, men hon tror att Slottsholmens koncept kommer att komplettera det övriga utbudet av hotell, restauranger och besöksmål i staden. Det i sin tur bidrar till en bättre helhetsupplevelse av Västervik.

I samband med byggprojektet passar kommunen på att snygga upp i och runtomkring området, bland annat genom att anlägga nya promenadstråk. På baksidan av restaurangen bygger Björn Ulvaeus ett soldäck med utsikt över Skeppsbrofjärden, som är öppet för alla. Målet är att skapa en unik samlingspunkt. 

– Det är svårt att tänka sig en vackrare plats. Nu gör vi den mer tillgänglig för både turister och Västerviksbor. Det kommer att bli kalasbra, säger Tomas Kronståhl (S), kommunalråd i Västervik.