3x sommarstäder

Det är något alldeles särskilt med sommar och trästäder. Den lindgrenska strängen i hjärteroten slås an. Kalle Blomkvist och Madicken förväntas dyka upp runt vilket kullerstenshörn som helst. Glasslust gör sig påmind.

Glass_noraglass

Särskilt starka sommarvibbar framkallar de vi kallar de tre svenska trästäderna: Eksjö i Småland, Hjo i Västergötland och Nora i Västmanland. Här finns den genuina småstadsatmosfären från en annan tid bevarad och levande. Här lyser Domus-schabraken med sin frånvaro. Hit nådde aldrig rivningshysterin.

Samtliga tre städer har förstås sin alledels egna atmosfär samtidigt som de har en hel del gemensamt. Inte minst har de fått utmärkelsen Europa Nostra för arbetet med att bevara och vårda sina historiska byggnader och unika kulturmiljöer.

Kanske ska du till och med utnyttja Kulturarvsåret 2018 till att besöka dem alla tre? Den 2 juni invigs utställningen Särdeles sundt och friskt i Hjo och den 4-7 juli hålls de traditionella Noradagarna i Nora. Extra showigt blir det i Eksjö den 9-11 augusti, då Stora Torget förvandlas till en pampig tattoo-arena och bildar kuliss åt unika musikupplevelser som inte lämnar någon oberörd. Årets Eksjö International Tattoo är det tolfte som genomförs.

Se tretrastader.se.